Det handlar om ett område i stadsdelen Sidsjö i Sundsvall där kommunen tagit initiativ till att skapa ett hållbart boende och där man för första gången på våra breddgrader ska låta växter sköta hela reningsprocessen för avloppet.
– Det här är ett referensområde med fyra småhus som ska inspirera och visa på hållbara lösningar, förklarar Viveca Norberg, samhällsplanerare på Sundsvalls kommun.
Efterlikna naturen
Metoden går ut på att efterlikna naturen, mikroorganismer och växter tar hand om avloppet från de fyra husen och kvar blir bara kvävgas och vatten som kan återvinnas.
– Det kommer inte lukta illa, bara vackert, säger Stanislaw Lazarek på Carex of Sweden AB som bygger bioreningsanläggningen.
Han syftar på växter som mynta som växer i anläggningen och berättar att man även kan odla basilika.
Stort intresse
Intresset för att bygga på tomterna har varit stort.
– Dels är det läget här i Sidsjö och sedan är vi väldigt miljötänkande både Jocke min sambo och jag. Vi kände att det här var ett jätteintressant projekt och hakade på direkt, säger Henrik Hammarstedt, en av de som bygger hus i området.
Trots att systemet aldrig tidigare testats så här långt norrut finns ingen oro för att det inte ska fungera.
– Det kommer definitivt att fungera. Minimitemperaturen i vattnet som vi har uppmätt här är 7-8 grader mitt i vintern, förklarar Stanislaw Lazarek, Carex of Sweden AB.