En av flera kungsfåglar som ringmärktes efter att ha fasta i nätet Foto: Thomas Sundberg/SVT

Ringmärkning på Skagsudde i Örnsköldsvik blir underlag för forskning

Uppdaterad
Publicerad

Nästan en tredjedel av häckande fågelarter i Sverige har minskat så pass mycket att de hamnat på röda listan. För att ta reda på orsakerna till minskningen är ringmärkning ett viktigt verktyg.

Efter en trög start tidigt på lördagsmorgonen blev det lite av en ketchupeffekt när det plötsligt fastnade ett trettiotal småfåglar i ett av de uppställda fångstnäten vid Skeppsmalen på Skagsudde.

– Vi brukar fånga mer fågel här i vanliga fall när vi ringmärker men det var väldigt dystert ett tag. Men helt plötsligt kommer det en enorm mängd med fågel, säger Nisse Lindström från Ångermanlands ornitologiska förening.

Syftet med ringmärkningen är att försöka ta reda på hur fåglarnas flyttvägar och övervintringsområden, men också utbredningen av olika arter. Nisse Lindström tvekar inte på frågan om vilka fåglar han saknar bland dagens fångst.

– Talltitan har minskat drastiskt liksom svartmesen. Det är fåglar som är knutna till skogsmiljöer med murkna träd och tät skog. Vi märker tydligt att det är förändringar och det är inte bra.

All dokumentation kring dagens ringmärkning skickas till ringmärkningscentralen på Natuthistoriska riksmuseet.

– Det är ett underlag för forskningen och kan visa på klimatförändringar och skogsbruksförändringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.