Grävmaskinisten Jerry Ottosson var anställd av en entreprenör, som nu gått i konkurs, och han arbetade med den första delen i bygget.
– Vi försökte påpeka problemen för chefen för entreprenaden men fick till svar att det skulle dit ett hus om två veckor och att vi skulle lösa problemet, säger Jerry.
Stämning
När SVT får tillgång till fyra stämningsansökningar från husköparna mot Smålandsvillan, som är del av Obos Sverige, kan man läsa att alla haft liknande problem med dräneringen.
Ur stämningsansökan:
”Smålandsvillan har utfört geotekniska undersökningar, vars resultat tydligt förändrat förutsättningarna för byggnationen. Man har valt att avvika från de rekommendationer som ansvarig geotekniker gett samt avvikit från den kravställning som isolergrund uppställer för att ge garantier för grundläggning.”
När vi kontaktar Obos och frågar varför de valde att avvika från de geotekniska undersökningarna får vi svar från Johan Bergholm, regionchef på Obos.
– Om det visar sig att vi har brustit i vårt utförande eller montageanvisningar så tar vi alltid vårt ansvar vilket vi gör även i detta ärende. Vi avser att sälja husen på andrahandsmarknaden efter ytterligare utredningar och åtgärder. Dessa kommer att vara tillgängliga för potentiella köpare, säger han.
Extra fyllnadsmassor
I stämningsansökan kan man även läsa om att Smålandsvillan inte berättat för köparna att de blivit tvungna att köpa extra fyllnadsmassor då de grävt ut och fyllt mer än tre gånger så mycket som grundritningarna angett.
”Förutsättningarna för anläggandet av dräneringen har tydligt ändrats. Dräneringsröret har lagts långt från schaktbotten och långt närmare isolergrunden än vad som avtalats.”
Skadade rör
När dräneringsrören inspekterades genom filmning, såg man att rören hade omfattande skador med deformationer och rörbrott. Man fann också sediment och kross i dräneringsrören, enligt besiktningsprotokollet.
Idag är fem villor inlösta av Obos Sverige AB och tvistemålet nedlagt.