Mindre operationer, framför allt inom dagkirurgin, har långa kötider. Foto: SVT

Tusentals västmanlänningar väntar på operation

Uppdaterad
Publicerad

Över 3.000 västmanlänningar står i kö för att få en planerad operation. Men de får vänta längre än vad vårdgarantin utlovat. Den här veckan tittar SVT Nyheter Västmanland närmare på vårdköerna.

– Det blir långa vårdköer för de här patienterna. Vi försöker ta in dem när vi kan men det är inte alldeles enkelt att hitta plats just nu och vi klarar inte vårdgarantin för de här patienterna, säger Anders Nilsson, chef för den kirurgiska enheten på Västmanlands sjukhus i Västerås

Planerade operationer dröjer

Läget i Västmanland ser ungefär ut som riket i helhet. Det är mindre operationer, framför allt inom dagkirurgin som dröjer.

Köer i vården

– Det är en effekt av att vi inte lyckats öppethålla alla operationssalar under en period. När vi inte klarar av att göra operationer blir det bekymmer för hela systemet. Det är klart att det är ett bekymmer att vi inte klarar av att operera i den omfattning som vi skulle önska, säger Kenneth Östberg, socialdemokratiskt landstingsråd med ansvar för sjukhusvård.

Prostataförstoringar längst väntetid

Vårdgarantin infördes 2010 och är en lagstadgad rättighet som säger inom vilka tidsgränser du ska få vård. Du ska få kontakt med vården samma dag du söker den. Om det bedöms att du behöver läkarbesök ska du få tid inom en vecka.  Om du får remiss till specialist ska du få tid inom 90 dagar. Och så här långt så uppfyller Landstinget i Västmanland sina plikter. Men när det kommer till nästa steg i vårdkedjan, att få tid till operation, så får vissa patientgrupper vänta mycket längre än de lagstadgade 90 dagarna.

Längst får man vänta på att få prostataförstoringar eller förhudsförträngningar opererade. Även gallsten och ljumsk- och navelbråck får vänta längre än 90 dagar. Det att jämföra med exempelvis framfall och gråstarrsoperationer som har betydligt kortare väntetid.

Prioriterar cancer och akuta patienter

– Hela Sverige har samma problematik med att operera prostataförstoringar. Operationen är avancerad och det finns inte lika många aktörer i landet som genomför den. Många behöver den operationen och då har man köat upp den, för man opererar cancer istället, säger Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhuschef.

Hur känns det som ansvarig att det finns många patienter ute i länet som väntar på operation?

– Det är klart att det inte känns bra att vi har den situationen. Vi prioriterar så klart de mest sjuka patienterna. Då får de mindre akuta patienterna vänta lite längre. Men jag kan försäkra om att vi gör allt vi kan för att se till att väntetiderna för de patientgrupperna blir kortare, säger Kenneth Östberg, socialdemokratiskt landstingsråd med ansvar för sjukhusvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köer i vården

Mer i ämnet