I tre år har Strålsäkerhetsmyndigheten mätt halter av Cesium-137 i vildsvinskött.
Först i ett större område över Södermanlands, Västmanlands, Uppsala, Gävleborgs och Dalarnas län, för att senare koncentrera mätningarna till köttprover från Heby-trakten.
Proverna från Heby visade bland annat att det varierar över året hur höga halterna av Cesium i vildsvinsköttet är, berättar Pål Andersson i klippet.
Radioaktivt Cesium
Det största nedfallet av radioaktivt cesium efter Tjernobylolyckan skedde i stora områden av södra och mellersta Norrland, från norra Uppland och Västmanland till och med Västerbotten. Högsta halterna uppmättes runt Gävle och i Sundsvalls- och Härnösandstrakten.
De första åren efter olyckan undersökte Livsmedelsverket och andra myndigheter en rad livsmedel. Förhöjda halter fanns i insjöfisk, vilda bär och svamp, och i kött från ren, älg, rådjur och får.
De halter av cesium vi får i oss idag uppges till cirka en trehundradel av den acceptabla dosen man kan få i sig utan att skada hälsan. I Sverige är risken för hälsan liten men cesium i stora mängder kan öka risken för cancer.
Källa: Livsmedelsverket