En tatueringssalong med en person som står vid sidan av ett bord. Bordet har en dispenserflaska med handsprit och en surfplatta. På väggen bakom syns tre inramade svartvita konstverk. En vas med torkade växter står på en hylla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var som att jag var på autopilot för att klara av att fungera” . En graviditet var det som fick Madeleine Zahn Bolin att söka hjälp för utmattningssyndromet första gången. Foto: Nahritha Al-Khameesi/SVT

35-åriga Madeleine lider av utmattning: ”Man känner sig trasig”

Publicerad

Rekordmånga sjukskrivs på grund av stress. I Västmanland drabbas kvinnor i mycket större utsträckning än män.

– Man känner sig trasig, säger västeråsaren Madeleine Zahn Bolin som lever med utmattningssyndrom.

Madeleine Zahn Bolin, 35, i Västerås började få hjärtklappningar, panikångestattacker och kände en stor trötthet. Hon förstod inte riktigt varför och försökte jobba på som vanligt.

– Vad jag än gjorde så kändes det som att jag hamnade i samma spår hela tiden. Jag försökte få vardagen att fungera som vanligt men det var något som inte stämde. Jag fick inte ihop det, hur mycket jag än försökte.

Symtomen blev allt värre och det var inte förrän långt senare som hon insåg att hon var utmattad.

I videon: Jag lyckades bara fälls krokben för mig själv, jämt.

Främst mammor som drabbas

Rekordmånga människor sjukskrivs på grund av stress i landet, det visar Försäkringskassans årliga lägesrapport om psykisk ohälsa. Det är främst mammor i åldern 30–39 år som drabbas.

Även i Västmanlands län har stressrelaterade sjukskrivningar ökat. Här är det över tre gånger fler kvinnor som drabbas jämfört med män.

Antalet stressrelaterade sjukfall har ökat i Västmanland de senaste åren, framförallt hos kvinnor. Foto: SVT

Till slut sökte Madeleine vård och blev senare sjukskriven på deltid. Hon fick diagnosen utmattningssyndrom.

– Det som att jag var på autopilot för att klara av att fungera. Med min dotter så var jag där med henne och tog hand om henne. Men i min relation och med min familj så var jag inte engagerad emotionellt. Jag var som avstängd.

”Förväntas vara omhändertagande kvinnor”

Enligt rapporten löper kvinnor mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män. Det kan bero på att många kvinnor arbetar i riskyrken inom välfärds­sektorn med bristande arbetsmiljö. Samtidigt tar kvinnor också mer ansvar än män för barn och hem, vilket leder till dubbla arbetsbördor.

– Vi lever i ett land där jämställdheten är hög men kvinnor förväntas ändå vara de emotionella stödpelarna hemma. Vi jobbar lika mycket som männen och förväntas vara omhändertagande kvinnor, jag vill ju vara det, säger Madeleine och fortsätter:

– Det är det som är grejen, jag vill ha jobbet och samtidigt vara den mamman som tar hand om alla där hemma. Men jag hinner inte med allt och då måste jag ge upp något. Det är tråkigt.

Madeleine är inte längre sjukskriven men hon är dock fortfarande utmattad.

– Jag älskar min karriär men jag är också en mamma, en vän, en dotter och en partner. Det viktigaste i livet är egentligen de relationer man har.

Psykologen: Så kan man hantera och förebygga stress

Psykologen Elin Lindsäter sitter i en lång korridor och bli intervjuad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör psykologen Elin Lindsäters råd om hur man kan hantera och förebygga stress. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.