Foto: Robert Gustavsson/SVT

700 gräsytor granskas i Västerås: ”Vi ska justera skötseln så vi får mer blommande växter”

Publicerad

Pollinering är mycket viktig för ekosystemet – något som både honungsbin och insekter i naturen utför och som vi människor är absolut beroende av. Men det går dåligt för insekterna, säger David Söderblom-Tay biolog, Västerås stad.

I ett projekt som sträcker sig över perioden 2020-2022 och omfattar totalt 510 000 kr, där 50 % av finansieringen utgörs av statliga LONA-medel samlar Västerås stad in information från cirka 700 gräsytor.

– Tanken är att med relativt små medel kunna justera skötseln av ytorna så det ska gynna blommor och pollinerande insekter, säger David Söderblom-Tay biolog, Västerås stad.

Utmaningar

Just nu finns inga svar på hur skötseln av kommunens ytor kan förändras och David Söderblom-Tay förstår att det finns hinder att övervinna.

– Utmaningarna är att ta bort gräsklipp för att gynna de blommande växterna istället för gräsen. Och då måste man hitta ställen att göra av med de slagna materialen, antingen kompost eller foder till betande djur, säger han.

I klippet berättar David Söderblom-Tay mer om hur Västerås stad ska få antalet pollinerande insekter att öka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.