Gregor Wroblewski, ordförande i Sala konstförening, om missnöjet och varför det måste till en förändring. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Oviss framtid för Aguélimuseet – står utan avtal med Sala kommun

Uppdaterad
Publicerad

Aguélimuseet i Sala har under lång tid drivits av en ideell förening med stöd av kommunen. Föreningen vill nu se ett nytt upplägg, vilket är en orsak till att det sedan årsskiftet inte längre finns något avtal med kommunen.

– Gratisarbete har under lång tid fått det att överhuvudtaget överleva, säger Gregor Wroblewski som är ordförande i Sala konstförening.

I november ratade styrelsen helt kommunens förslag på kulturavtal. Föreningen menar att verksamheten måste drivas på ett helt nytt sätt och att frågan har försummats av kommunen.

Kommunstyret är nöjd med att föreningen tar hand om museet, men menar att föreningen måste se till att få bättre ekonomi och generera mervärde till kommunen. 9 januari  ska styrelsen ta ställning till nästa förslag.

– I det korta perspektivet handlar det nu om att hitta ekonomiska förutsättningar, så att museet ska kunna ha öppet även under 2020. Och det bygger på att se om kommunen kan skjuta till någon mer del i finansieringen, men också att föreningen måste arbeta med sin ekonomi, säger kommunstyrelseordföranden Anders Wigelsbo (C).

– I förslaget har vi också ett antal förväntningar på konstföreningen som vi hoppas de accepterar, det handlar om att de ska ta ett mer aktivt grepp och utveckla museet som besöksmål, fortsätter han.

Under året ska de diskutera hur framtiden ska se ut i ett längre perspektiv, där regionen också ska vara en part. När det gäller den längre sikten och föreningens ståndpunkt så stänger kommunstyrelseordföranden inga dörrar men vurmar starkt för att det ska vara föreningsdrivet.

– Passionen som finns för konsten, och i det här fallet Aguélis verk, är det ideella engagemanget som finns i en förening som inte skulle kunna finnas på samma sätt i en kommunal organisation.

Anders Wigelsbo (C), kommunstyrelsens ordförande i Sala. Foto: SVT

Den socialdemokratiska oppositionen är kritisk. Dels till att det här tas hand om så pass sent och sedan hur styret ser på konstföreningens uppdrag.

– De vill ju lösa väldigt mycket i med ideellt arbete och allt går inte att lösa helt med ideellt arbete, säger Ulrika Spårebo (S).

I somras föreslog hon att den gamla kulturplanen skulle förlängas med ett år och att man skulle utreda driftform och utvecklingspotential för att kunna ta ställning till olika alternativ i höstens budgetarbete.

– Jag tycker föreningen har gjort ett grundligt jobb med att presentera vision och målarbete, men att kräva av en föreningen att sitta och ha personalansvar, det är ganska stort fortsätter hon.

Ulrika Spårebo (S), opposition i Sala Foto: SVT

I klippet ger Gregor Wroblewski, ordförande i Sala konstförening, sin syn på situationen och varför det måste till en förändring.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.