En kvinna med glasögon och vit kavaj sitter i ett konferensrum med en tygjalusi i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Åklagare Jessica Wenna om varför pappan till den 14-åriga flickan inte kunnat dömas för brottet. Foto: Robert Gustafsson/SVT

Åklagaren Wenna minns tillbaka på unika fallet om äktenskapstvång: ”Svårt att nå fram”

Publicerad

Två av de tidigaste målen som rörde lagen om äktenskapstvång var aktuella i Västmanland, med Jessica Wenna som åklagare. Men det är en typ av brott som är svåra att utreda.

– De sker ofta i en hederskontext, och det är flera olika saker som gör att vi har svårt att nå fram i en utredning. Ofta finns en tystnadskultur som gör att man inte berättar, vare sig som vittne eller om man själv blivit utsatt, säger Jessica Wenna, senior åklagare vid Åklagarkammaren i Västerås.

Det kan handla om rädsla för repressalier om man går till polisen och berättar.

– Men förövaren är också ofta en närstående, som man kanske också tycker om. Då är det extra svårt att gå till polisen och berätta vad som hänt, säger Jessica Wenna.

Finns kunskap i lokalsamhället

Att hon ledde två av de tidigaste målen gällande lagen om äktenskapstvång handlar inte om att de här ärendena skulle vara vanligare i Västmanland än på andra håll.

– Det handlar snarare om att vi har en bra kunskap här, och att det finns bra personer som uppmärksammar att den här typen av brott sker i Västmanland och gör en polisanmälan. Det är så det hamnar på mitt bord, säger hon.

Som alltid med ny lagstiftning var det vissa svårigheter när lagen om äktenskapstvång kom.

– När lagen kom visste ingen var gränserna går för en äktenskapsliknande förbindelse. Det var ett nytt rekvisit, alltså ett krav för vad som ska vara ett brott, förklarar Jessica Wenna.

Fört ut ett tydligt budskap

Efter tio år med lagen om äktenskapstvång tycker hon att den gjort viss skillnad.

– Vi har haft i vart fall ett dussintal hovrättsdomar, och flera tingsrättsdomar, som visar att lagen används.

Den har också varit viktig för att föra ut ett budskap.

– Det viktigaste är att det spritt sig att man faktiskt inte får gifta bort sina barn. Och att det gäller även om man gifter sig enligt andra traditioner än de svenska. Det har man lyckats med att föra ut, säger hon.

Lagen om äktenskaptvång

Den 1 juli 2014 infördes lagen för att stärka skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap.

Den som genom olaga tvång utnyttjar eller förmår en person i en utsatt situation att ingå ett äktenskap, eller en äktenskapsliknande förbindelse, kan dömas för brottet äktenskapstvång. Straffet är fängelse i upp till fyra år.

Den mildare brottsrubriceringen vilseledande till tvångsäktenskapsresa kan ge fängelse i upp till två år.

Svensk domstol får pröva äktenskapstvång även om brottet begås i ett annat land, även om gärningen inte är straffbar i det landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.