Foto: Daniel Gustafsson/SVT

Akut läge på Västmanlands sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som influensa drastiskt ökat trycket på akuten i Västerås finns det inte vårdplatser. Enligt sjukhusledningen är de upptagna, i många fall av färdigbehandlade patienter. Situationen är nu så ansträngd att landstinget gått in i så kallat stabsläge.

– Det innebär att en ledningsgrupp övervakar situationen och vidtar de akuta åtgärder som krävs för att klara patientsäkerheten, vi har möte igen om några timmar, säger Anette Daneryd, utvecklingschef på Västmanlands sjukhus.

Stabsläge är det första steget av tre, när det gäller att höja beredskapen i krissituationer. Den här helgen har ledningen tagit beslut om att förstärka primärvårdsjouren på Oxbacken, dit patienter med mindre allvarliga åkommor kan vända sig istället för akuten. Andra åtgärder är extra infektionsjourer, extra ronder och extra vårdplatser.

– Igår öppnade vi tolv extra vårdplatser, säger Anette Daneryd.

Anledningen till den uppkomna situationen just nu är ett ökat tryck på akuten på grund av influensa. Samtidigt har calicivirus, magsjuka, drabbat sjukhuset i Sala, där det nu råder intagningsstopp. Inga patienter kan alltså skickas till Sala och att hitta vårdplatser på sjukhuset i Västerås är mycket svårt.

Färdigbehandlade patienter ligger kvar

En av anledningarna till det är, enligt Anette Daneryd, att många vårdplatser upptas av färdigbehandlade patienter.

– Ja det är så kallade kommunklara patienter som ligger i våra sängar, säger hon.

Kommunklar är ett uttryck för en färdigbehandlad patient som behöver en kommunal insats av något slag. Det kan vara hemtjänst eller ett korttidsboende. Kommunen har i dessa fall enligt lagen fem dagar på sig att planera för och hämta patienten och vid ett flertal tillfällen har Svt rapporterat om hur sjukhusledningen menat att kommunen väntar hela den lagstadgade tiden istället för att ta hem patienterna så fort som möjligt. Kommunen har i sin tur hävdat att det inte stämmer, utan att det handlar om ett par dagar i genomsnitt. Flera åtgärder har vidtagits och ett samarbete i form av ett vårdplaneringsteam finns numera på sjukhuset.

Efter alla år och försök att förbättra den här situationen – hur kan det se ut så här?

– Det får du fråga kommunen om, just nu fungerar det inte alls, säger Anette Daneryd.

Underbemanning på sjukhuset inte kommunens ansvar

Direktör för sociala nämndernas förvaltning i Västerås, Eva Sahlén, säger sig ha förståelse för att det är jobbigt på sjukhuset.

– Stänger man mellan femtio och sextio platser på grund av sjuksköterskebrist, då förstår jag att de har trångt och vill skriva ut patienterna snabbare, men det blir lite knepigt om det blir kommunens ansvar att rädda den situationen.

Hon berättar att kommunens vårdplaneringsteam jobbar med full bemanning, dimensionerad utifrån att sjukhuset har ett normalt flöde, och att ytterligare personal ska rekryteras. Enligt henne har teamet under lång tid vårdplanerat på dag ett och två, men att det den sista veckan har varit kärvt och blivit dag fyra och fem.

– Vi gör allt vi kan, men vi kan inte heller kasta ut enskilda hur som helst bara för att sjukhuset har för få platser öppna och behöver snabbare omsättning, säger Eva Sahlén.

Bekräftar stängda platser

Utvecklingschefen på Västmanlands sjukhus bekräftar att vårdplatser är stängda på grund av främst sjuksköterskebrist och säger att det handlar om 43 stycken och att tolv av dessa nu alltså öppnats i det förhöjda beredskapsläge som råder. Hon meddelar också att sjukhuset i Västerås gjorde en inventering i fredags och hittade 52 färdigbehandlade patienter.

Vad kostar stabsläget och vad det medför?

– Det får vi ta reda på sen, nu måste vi få kontroll på situtationen, säger Anette Daneryd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.