• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sen fyra år tillbaka föreläser Alexandra ute på skolor om det hennes mormor varit med om. – Jag brukar få väldigt fint mottagande av ungdomarna, det märks att de blir berörda, säger hon. Foto: Privat

Alexandra från Västerås föreläser om sin mormor som överlevde koncentrationsläger

Uppdaterad
Publicerad

75 år efter Förintelsen finns det allt färre överlevande kvar som kan vittna om sina upplevelser. Istället har flera barnbarn börjat föreläsa för att föra vidare sina mor- och farföräldrars berättelser. En av dem är Alexandra från Västerås, vars mormor överlevde Ravensbrück.

Alexandras mormor föddes i Polen och var i 20-årsåldern när tyskarna ockuperade landet. Då hon var judinna skaffade hon sig en falsk identitet, men blev arresterad av Gestapo eftersom hon var aktiv i den kommunistiska motståndsrörelsen. Hon fördes till arbets- och koncentrationslägret Ravensbrück, där hon tvingades genomleva hemska upplevelser. Bland annat förlorade hon en nyfött barn i lägret som utsattes för medicinska experiment.

– Hon räddades av de vita bussarna och kom till Sverige, men hennes föräldrar och flera av hennes syskon mördades, säger Alexandra.

När hennes mormor gick bort för några år sedan bestämde hon sig för att föra hennes berättelse vidare. Sen fyra år tillbaka föreläser hon via föreningen Zikaron som består av andra barnbarn till överlevande.

– Jag vill ju att världen ska bli en bättre plats, att antisemitismen ska motarbetas, och för att göra det så tror jag att vi måste börja hos våra ungdomar, säger hon.

I Västerås uppmärksammas minnesdagen med en rad olika aktiviteter mellan den 25 januari till den 2 februari. Bland annat kommer Alexandra att föreläsa 1 februari på Västerås stadsbibliotek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.