Cajsa Boström är ansvarig för samarbetet mellan folkbiblioteken, regionen och barnhälsovården. Foto: TT arkiv/ Caroline Slotte SVT

Nu ska alla nyfödda i Västmanland få en bok: ”Alla har inte böcker naturligt”

Uppdaterad
Publicerad

I Västmanland föds det drygt 3 000 barn varje år. Nu ska alla barn få en bok i samband med barnhälsovårdens hembesök då barnet är åtta månader. Syftet är att stärka barnens språkutveckling genom läsning.

Just nu håller böckerna på att levereras till biblioteken i länet för sedan fördelas vidare till barnhälsovården. Totalt handlar det om tre olika böcker.  

– Alla har inte böcker naturligt. Vi vill visa hur mycket språket betyder och att man kan få det genom böcker, säger Cajsa Broström som är ansvarig för projektet på Region Västmanland.

Den ena är helt svenskspråkig och av den har man beställt 7000 exemplar. Den andra är trespråkig och är skriven på engelska, svenska och arabiska. Den tredje är tvåspråkig och skriven på svenska och finska.

Projektet heter Språkfrö Västmanland och kostnaden beräknas landa på cirka 50 kronor per bok. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.