Foto: Robert Gustavsson/SVT

Allt färre rökare sänker sjukvårdskostnader med miljoner

Publicerad

Tobaksrökningen fortsätter att minska och har halverats i Västmanland över de senaste 15 åren. Det visar en ny rapport om Liv och hälsa som Region Västmanland ger ut tillsammans med landstingen/regionerna i Uppsala, Örebro, Sörmland och Värmland.

Andelen rökare fortsätter att minska. År 2000 rökte 19 procent av kvinnorna och 14 procent av männen i åldrarna 18-79 i Västmanland.

I den senaste rapporten från 2017 var siffran 8 procent för både kvinnor och män. Rapporten visar också att den minskning som skett minskar de förväntade hälso- och sjukvårdkostnaderna rejält.

– I de fem länen som är med i undersökningen så beräknar vi att kostnaderna sänks för sjukvården med 200 miljoner över en fyra-års period och här i Västmanland handlar det om 10 miljoner. Det är stora pengar det handlar om, men det visar även att det här med förebyggande åtgärder är viktigt, säger epidemiologen Anu Molarius på region Västmanland.

Anu Molarius är epidemiolog på region Västmanland. Foto: SVT/Robert Gustavsson

Två av tre vill sluta röka

6 000 Västmanlänningar har svarat på enkäten och två av tre av dem som röker dagligen anger att de vill sluta röka. Omkring var fjärde av dom vill ha hjälp med att sluta röka, medan 40 procent tror att de klarar av det själva.

– Rökning minskar minskar i hela landet och i många andra länder. Många vet att det är riskfyllt att röka, säger Anu Molarius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.