Foto: SVT

Allt fler socionomer trots kris

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i vårt område vittnar om att det har blivit svårare att rekrytera personal inom socialtjänsten, framför allt när det gäller erfarna socialsekreterare. Nyutbildade socialsekreterare råder det däremot ingen brist på.

– Socionomprogrammet är ett populärt program. Det finns inga tecken idag på att antalet studenter minskar, snarare tvärtom, säger Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR.

Enligt Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, är det balans när det gäller utbud och efterfrågan på nyutexaminerade socionomer och prognosen säger att så kommer det vara ända till år 2019. En socionomutbildning kan leda till yrken inom flera områden, men enligt Akademikerförbundet SSR, visar de senaste siffrorna att strax över hälften av de som utbildar sig till socionom, börjar jobba inom socialtjänsten.

Delade meningar om yrket

Bland blivande socionomer på Mälardalens högskola, råder det däremot delade meningar om hur mycket krisen inom socialtjänsten idag, påverkar deras framtida yrkesval.

– Jag är inte rädd för att arbeta inom socialtjänsten. Nu ser jag det mer som en utmaning, säger Åsa Nord Smith, som går femte terminen på socionomprogrammet.

I samma klass går Veronica Wallenius och hon väljer bort socialsekreteraryrket:

– Det har påverkat mitt yrkesval i det stora hela, att jag inte vill bli socialsekreterare. Jag ser att arbetbelastningen kontra den lön man har, inte är värt besväret.

Enligt flera enhetschefer på socialtjänsten i Tvärsnyttområdet, är det de erfarna socialsekreterarna som är svårast att rekrytera, framför allt på barn- och ungdomssidan. När det gäller de nyutbildade socialsekreterarna är utmaningen istället att få de att stanna kvar, så att de kan bli erfarna. Den höga arbetsbelastningen är den främsta orsaken till att socialsekreterarna på barn- och ungdomssidan, väljer att lämna sina jobb. Antingen söker de sig till andra enheter inom socialtjänsten eller så lämnar de yrket helt.

– Man kan börja jobba på arbetsförmedlingen, försäkringskassan eller gå över till privata företag. En del skolar också om sig, säger Heike Erkers.

Vill se högre lön

För att få socialsekreterarna att stanna kvar pekar fackförbunden Akademikerförbundet SSR och Vision på flera faktorer som måste till. Till exempel högre lön och möjligheten till att göra karriär. Men framför allt handlar det om en bra introduktion. Något som även blivande socionomer ser som viktigt.

– Jag tycker det är jätteviktigt, eftersom man är osäker i början. Speciellt när det handlar om myndighetsutövning, eftersom man är ansvarig för det beslut man tar, som påverkar klienterna, säger socionomstudenten Maria Prawitz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.