De inblandade personernas namn är utbytta, samma namn används som i dokumentären ”Mina barn i kalla rummet”.
I maj 2023 uppdagades ett fall där två barn utsatts för tortyrliknande misshandel i hemmet av sin biologiska pappa och hans sambo. De dömdes i hovrätten till tio års fängelse vardera.
Några veckor innan allt uppdagades inkom två orosanmälningar med uppgifter om att barnen utsatts för våld till socialtjänsten, men någon utredning inleddes aldrig.
Socialtjänsten har ”brustit”
Nu konstaterar Ivo i sin utredning att social- och arbetsmarknadsnämnden i Köpings kommun brustit då de inte inlett en utredning samt att de brustit i sin utredning av Lex Sarah. Socialtjänsten hör under social- och arbetsmarknadsnämnden.
– Vi har tagit del av beslutet och det pågår ett jobb med att sätta oss in i beslutet för att sedan återkomma med ett svar till Ivo, säger Josefine Emet, tillförordnad socialchef i Köpings kommun.
Ivo anser att det är anmärkningsvärt att social- och arbetsmarknadsnämnden inte startade en utredning, trots att de bedömde att anmälningarna var oroande för barnens hälsa och utveckling.
Därtill betonar Ivo att det allvarliga missförhållandet inte handlar om konsekvenserna för barnen, utan om nämndens brist på att inleda en utredning som sedan lett till allvarliga konsekvenser för barnen.
Ändrade rutiner vid orosanmälningar
Lova, barnens biologiska mamma, som idag har ensam vårdnad är kritisk mot socialtjänsten. Hon betonar vikten av att alla parter i ett barnärende intervjuas separat . I deras fall diskuterades anmälningarna gemensamt med pappan, henne, socialtjänstemännen och ett av barnen närvarande.
Sedan dess har socialtjänsten förändrat rutinerna för att förhindra att göra samma misstag igen.
– De föräldrar vi möter talar vi enskilt med. Vi frågar de vi möter om våld och om det kraftigt skiljer sig åt mellan det som framkommer på plats och i orosanmälningarna inleds en utredning, förklarar Josefine Emet.
Orosanmälan lades ned på plats: ”Min dotter hade blåmärken i ansiktet”