Kvinna i hatt rider på häst på grusväg mellan fält.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ania Szamreta har ridit från Norge till Sverige på sin väg till målet i Polen. SVT möter henne utanför Västerås där hon övernattar några nätter under tak – se henne berätta om utmaningarna och upplevelserna på den långa redan.. Foto: Nina König/SVT

Ania reser 200 mil på hästryggen – rider från Norge till Polen

Uppdaterad
Publicerad

Ania Szamreta har drömt om att resa till häst sedan hon var barn. Nu har drömmen blivit sann och hon nådde Västerås i helgen på sin ritt från Norge till Polen.

– Vi har redan hunnit över 62 mil från Norge till Västerås och jag tror att vi har över 100 mil kvar, säger hon.

Ania Szamreta startade i Norge för fem veckor sedan, där hon har arbetat med hästar det senaste året. Hon rider på sin häst Mango och med på resan är även hunden Oro som vägrar att sitta på hästen, men springer bredvid. Planen är att rida hem till Polen, som hon kommer ifrån.

– Vi rider i skogen så mycket som möjligt och hälsar på folk som bjudit in oss på vägen, säger hon.

Med sig har hon tält, mat och material för att kunna sätta upp en hage åt Mango, så att hon och djuren ska kunna klara sig på egen hand.

Många följer resan på sociala medier och hon har både fått hjälp
med hästhagar åt Mango och ibland även boende åt sig själv genom kontakter därifrån.

Stannade extra länge i Västerås

I Västerås blev det ett oplanerat stopp på fyra dagar, eftersom Mango behövde skos om och det var svårt att hitta någon som kunde hjälpa till med hans ovanliga hästskor av gummi.

Men på söndagen bar det till slut av från Västerås, fast den här gången med hästtransport till båten i Stockholm som tar sällskapet till Estland.

– Det känns lite som att fuska, men Mango måste ändå vara i en hästtransport på båten och det är så mycket asfalt härifrån till Stockholm, säger Ania Szamreta.

Månar om djurens hälsa

Efter båtresan fortsätter ritten genom Lettland, Litauen och slutligen Polen.

– Fast vi rider inte hela tiden, jag går också mycket, ibland hela dagar, så att Mango och Oro får vila, säger Ania Szamreta.

Planen är att vara framme i Polen någon gång i slutet av augusti eller början av september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.