Arbetslivsforskaren: ”En obalans mellan krav och resurser”

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste fem åren har det skett en kraftig ökning i antalet sjukskrivningar för stressrelaterad ohälsa. En ökad effektivisering och en obalans mellan krav och resurser på arbetsplatser är bidragande orsaker, enligt arbetslivsforskaren Wanja Astvik.

Den stressrelaterade ohälsan är högst bland yrkesgrupper som arbetar inom välfärdsprofessioner i den offentliga sektorn. Arbetslivsforskaren Wanja Astvik menar att kraven är höga i dessa branscher, samtidigt som det finns en avsaknad av resurser för att genomföra dem.

– Under de senaste decennierna har det skett en ökad effektivisering: vi förväntas kunna göra lika mycket, eller till och med mer, med färre personer, säger Wanja Astvik, som är arbetslivsforskare och docent vid Mälardalens Högskola.

En lednings- och styrningsfråga

Många blir idag hänvisade till företagshälsovården när de påtalar stressen på sin arbetsplats.

– Där får man höra att man till exempel ska sänka sin ambitionsnivå och att gå hem i tid. Det blir individfokuserade lösningar som inte är fruktbara i längden. Det här är verkligen en lednings- och styrningsfråga, att skapa rimliga villkor och förutsättningar för människor att kunna utföra sitt jobb; och att kunna göra det utan att betala med sin egen hälsa, säger Wanja Astvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.