Den 19 november är det FN:s internationella världstoalettdag som går ut på att uppmärksamma globala sanitetsfrågor runt om i världen. I Sverige finns både toaletter och rent vatten i stort sett överallt. Däremot finns ett stort problem med så kallad ”fulspolning”, det vill säga nedspolning av saker som inte hör hemma där, menar Arboga kommun.
”Snus vanligaste fulspolningen”
– Snus är vad vi kan se den vanligaste fulspolningen i vår kommun. Vi har räknat ut att det spolas ned ungefär 1 620 kilo snus i vår kommun varje år. Att använda våra toaletter på det sättet innebär en onödig påfrestning på vårt avloppsreningsverk, säger Ulf Zackrisson, VA-chef på Arboga kommun.
Svenskt vatten har till FN-dagen tagit fram information om att svenskarna varje dag spolar ner runt fyra miljoner snusprillor i toaletten, något som innebär en onödig påfrestning av reningsverken. Snuset innehåller dessutom den miljöfarliga tungmetallen kadmium som riskerar att hamna i naturen då reningsverken inte är byggda för att ta hand om ämnet.
Hälften känner inte till miljöfaran
Enligt Svenskt Vatten vet över hälften av Sveriges en miljon snusare inte om att prillor som spolas ned är skadliga för naturen. Snuset ska alltid slängas bland det förbränningsbara avfallet, skriver Svenskt Vatten.
På grund av den stora mängden ””fulspolningar” väljer Arboga kommun att till världstoalettdagen sprida information för att få till en ändring.
– Vi hoppas så klart att vi genom att berätta om denna enorma mängd snus som spolas ned få många att ändra sitt beteende och slänga snuset bland förbränningsbara sopor istället, men också att både snusare och icke-snusare tänker ett extra varv innan de spolar ner saker som inte hör hemma i toaletten, säger Ulf Zackrisson på Arbogas webbsida.
Lista på de vanligaste fulspolningarna:
- Snus
- Våtservetter
- Tops
- Mensskydd
- Bomullstussar
- Miljöfarliga kemiska ämnen, t.ex. målarfärgsrester
Källa: Arboga kommun.