Polisen som står åtalad för misshandel i Västerås: ”Jag hade rätt att utöva våld”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hölls rättegången mot den polis som står åtalad för att ha misshandlat en man i Västerås den 6 januari i år. Enligt åtalet ska polisen ha dragit mannen ur en bil, pressat ned honom på marken, använt pepparsprej och tryckt sitt knä mot huvudet.

Misshandeln ska ha skett på två platser, dels Emausgatan, där en man i 30-årsåldern stoppades för fortkörning, dels akutmottagningen, dit samme man tagits för ett drogtest.

Berättelsen om vad som hände skiljer sig beroende på vem som talade i rätten, men enligt både mannen och hans sambo ska den åtalade polisen efter en diskussion om fortkörning ha lämnat tillbaka mannens körkort och sagt att han kunde sätta sig i bilen igen. Detta säger sig inte bara mannen och hans sambo, utan också polisens kollega, ha uppfattat som att ärendet var avslutat.

Slog igen bildörren

Vad som sedan hände var att polisen enligt åtalet smällde igen bildörren väldigt hårt, vilket ledde till att föraren öppnade igen och frågade vad han höll på med.

Polisen säger sig då ha trott att mannen var på väg ut från bilen för att anfalla honom. Kort därefter drogs mannen ur bilen och hamnade på marken, blev pepparsprejad, fick handfängsel och totalt tre poliser över sig. Den åtalade polisen tryckte sitt knä mot mannens huvud och eventuellt nacke.

Den misstänkta misshandeln upprepades sedan på akutmottagningen, dit mannen fördes för ett blodprov, vilket inte visade några spår av droger.

Fråga om motstånd

På videoupptagningarna som spelades upp i rätten syntes inget motstånd från mannens sida, men den åtalade polisen säger att filmen visar ett senare skede och att han var rädd för mannen, som försökt slå honom.

Efter händelsen anmälde mannen polisen för misshandel och polisen anmälde i sin tur mannen för våldsamt motstånd eller våld mot tjänsteman, men utredningen om våld mot polisen lades ned.

Flickvännen

Rättegången blev bitvis känslosam, när flickvännen till målsägande skulle berätta hur hon upplevde situationen.

– Jag försökte säga till dem att han är en bra kille, ni kan prata med honom och behöver inte använda så mycket våld, men jag fick ingen kontakt alls. Vi har ingen tillit till polisen längre, säger hon.

Kollegan

Den åtalade polisen hade med sig en kollega, som vid tillfället hade jobbat en månad. Den nya kollegan fick flera frågor om varför han senare på kvällen ringt upp den nu åtalade. Han svarade att han ville prata om ingripandet, om hur den andra såg på det.

Och vad fick du höra då, frågade åklagaren.

– Att det var han (målsägande) som lagt ribban och att våldet var proportionerligt.

Men i inledande förhör har du sagt att det kanske blev lite mer våld än vad som krävdes, fortsatte åklagaren.

– Ja, då står jag fast vid det, säger kollegan.

Nekar till brott

Polisen nekar till brott och enligt försvaret hade han rätt att bruka det våld som förekom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.