– Jag väger mig 100 till 150 gånger per dag. Ibland vill jag inte ens dricka vatten för att jag är rädd för att gå upp i vikt, säger hon.
Anjis dröm var att bli bandyproffs. Hon tränade ihärdigt och målinriktat. Men sen plötsligt, en dag, blev allt för mycket. Prestationskraven, elaka kommentarer om hennes vikt och en trasslig barndom gjorde att Anji började skära sig. Hon blev medicinerad mot depression, någonting som gjorde att hon gick upp i vikt rejält. När hon nådde en BMI på över 40 bestämde hon sig för att det fick vara nog. Hon ville bli smal.
– Då började jag banta. Jag körde på en pulverdiet som gick ut på att bara dricka det här pulvret, ingen annan mat var tillåten. Det blev resultat snabbt – på bara en månad gick jag ned 20 kilo, säger Anji.
Bantningen spårade ur
Efter dieten har Anjis tillstånd snabbt blivit sämre. Hon vågade inte äta längre efter att ha druckit dietpulvret i ett helt år och depressionerna förstärktes.
– Ibland gick jag för att handla mat men i affären kändes det som om jag gick upp i vikt bara av att titta på maten, säger Anji Christoffersson.
– När jag väl köpte mat så slutade det sedan alltid med att jag slängde den direkt därefter, fortsätter hon.
Anji har mått så dåligt att hon försökte ta livet av sig vid ett flertal tillfällen. Nu äter hon på nytt mediciner mot depression och återigen har Anji gått upp i vikt på grund av detta. Det gör i sin tur att hon mår ännu sämre.
Många drabbade
Anji är inte ensam om sin diagnos. En färsk undersökning som Folkhälsomyndigheten har tagit fram visar att det blir fler och fler unga som drabbas av ätstörningar. Någonting som man känner av även på ätstörningsenheten i Västerås.
– Den här utvecklingen är inte alls förvånansvärd. Hela samhället är så kroppsfixerat och idealbilden sprids i både teve och tidningar. Jag tror att det blir ännu fler drabbade framöver, säger Ann-Cathrine Ahlén som jobbar som enhetschef på ätstörningsenheten i Västerås.
Studien visar även att patienterna, som insjuknar, blir allt yngre. På ätstörningsenheten behandlar man i snitt mellan 85 och 100 nya patienter varje år och den senaste tiden har det kommit in även barn i 10-årsåldern.
– Det är fruktansvärt. Barn i denna ålder borde vara ute och bygga snögubbar! Men med Facebook, Instagram och Internet överlag upplever sig de unga allt mer i en värld som inte är på riktigt. Och när ett barn är i synnerhet ungt har det inga möjligheter att skilja mellan oretuscherade bilder och sådana som förändrades, säger barnombudet Sara Holm-Stålhand.
Drömmen – att må bra
Anji var ett av barnen som istället för att leka i snön brottades med tankar kring hennes vikt och utseende. Och efter många års kämpande är hon skadad för livet; såväl fysiskt som psykiskt.
– Jag drömmer om att må bra en vacker dag. Att kunna leva ett vanligt, fint liv utan att behöva vara en fånge i sina egna destruktiva tankar, säger Anji Christoffersson.
Här kan du få hjälp
Vart ska man vända sig när man misstänker att man själv eller ens barn lider av ätstörningar?
Ätstörningsenheten Västerås
Besöksadress: Västmanlands sjukhus Västerås, ingång 22
Telefon: 021 – 17 62 80
Ätstörningsenheten Örebro
Besöksadress: Eriksbergsgatan 4, Örebro
Telefon: 019 – 602 28 87