– Det här är som att vända en atlantångare, säger Folke K Larsson, huvudsekreterare i utredningen. Foto: arkiv/privat

Avloppsslammet under lupp i statlig utredning – men nya regler kommer att dröja

Publicerad

Giftiga kemikalier och tunga metaller tillsammans med viktiga växtnäringsämnen gör lagring och spridning av avloppsslam till en omdiskuterad fråga. En statlig utredning presenterar inom kort förslag till nytt regelverk – men införandet kommer att dröja.

I klippet förklarar Folke K Larsson, huvudsekreterare i utredningen, att det blir en stor omställning för reningsverken som producerar slammet, och entreprenörerna som hjälper till att sprida och lagra det.

– I Tyskland till exempel, som kommit långt med detta, räknar man med en omställningsperiod på tio, femton år, säger han.

100 kilo per person och år

Avloppsslam är en restprodukt från reningsverk som behöver tas omhand. Enligt Folke K Larsson åstadkommer vi svenskar ungefär 100 kg slam per person och år.

Förutom fosfor innehåller avloppsslammet ytterligare växtnäringsämnen och kol, där det pratas mycket om att ta vara på värdefulla resurser till det naturliga kretsloppet. I dag används ungefär en tredjedel av slammet till gödsel till lantbruk, annat läggs på deponier eller används i till exempel jordframställning.

Men samtidigt kan slammet också innehålla många skadliga gifter som kemikalier, läkemedelsrester och tungmetaller.

För att kvalitetssäkra och hygienisera avloppsslammet måste det ofta lagras, också innan användning. En sådan, två fotbollsplaner stor ”förvaringsplatta” skapar just nu oro bland boende i Tränsta mellan Hallstahammar och Köping.

Kan stramas åt

Reningsverken jobbar i dag mycket med vad som kommer in i systemen för att det slam som produceras ska vara av god kvalitet. Till exempel kan giftigt avfall – som från industrier – stängas ute.

Entreprenörer i branschen använder också en särskild certifiering som ska säkra slammets kvalitet. Gifthalterna i slammet ligger därmed ofta långt under de tillåtna gränsvärderna.

Men regelverket kring hanteringen av avloppslam är både gammalt och omodernt. Inom ett par månader kommer den statliga utredningen att presentera sitt förslag kring hur detta bör hanteras framöver och hur man också ska kunna återvinna fosfor ur slammet.

– Sannolikt kommer utredningen att konstatera att regelverket behöver stramas åt ordentligt samt att samhällsaktörerna, som centrala myndigheter behöver ha ett mycket mer aktivt och stödjande förhållningssätt till detta, säger Folke K Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.