• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Yvonne Åsell/TT och Rebecka Mårtensson

Stor brist på familjehem i Västerås: ”Kan tappa förtroende för vuxenvärlden”

Uppdaterad
Publicerad

Runt femtio barn i Västerås som inte kan bo hos sina orginalfamiljer väntar på att få komma till familjehem hem då socialtjänsten inte har tillräcklig tillgång på lämpliga familjehem.

Svårigheter att hitta tillräckligt många familjehem är inte ett nytt fenomen varken för socialtjänsten i Västerås eller för barnrättsorganisationen Maskrosbarn. Men att utsatta barn får vänta på ett stadigvarande hem får konsekvenser, det menar Maria Thell, samordnare för barnrättsfrågor hos Maskrosbarnen, en organisation som organiserar ungadomar med föräldrar som har problem med missbruk eller psykisk hälsa.

 – Det kan innebära att du tappar förtroendet för vuxenvärlden, något som de här barnen och ungdomarna redan har svårt med om man har haft det svårt hemma. Jag tänker också att när det inte blir varaktigt så får de svårt att bygga relationer med vuxna människor och det är ofta något de behöver och efterfrågar, säger Maria Thell.

 – Det är vanliga familjer som ska ta emot våra barn som har ganska stora svårigheter så därför tror jag det är svårt. Man släpper in socialtjänsten men också den biologiska familjens nätverk, säger Gudrun Juvonen, enhetschef på familjehemsenheten på socialtjänsten i Västerås.

En utmaning för kommunen är att de är ensamt ansvariga för familjehemmen men inte ensamma om att söka familjehem.

– Vi har ju familjehemskonsulenter som är som företag som har färre antal familjehem per handläggare och kanske kan vara behjälpliiga 24/7 vilket vi inte kan, säger Gudrun Juvonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.