• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT Grafik

Beslut om könsseparata badtider dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Könsseparation i badhus har varit en het fråga i Västerås under hösten – och snart kommer kommunen att ta ställning till om man vill förbjuda ”tjejkvällar” eller inte.

När kultur-, idrott- och fritidsnämnden sammanträdde under tisdagen fick de ta del av en rapport som förvaltningen har tagit fram om könsseparata badtider i Västerås.

I rapporten ingår bland annat diskrimineringsombudsmannens beslut om könsseparerade batider, uttalanden från Svenska Badmästareförbundet, samt SVT Nyheter Västmanlands intervju med sociologiforskaren Mehrdad Darvishpour.

Könsseparation i simhallar

”Mångfacetterad fråga”

Även allmänheten har haft möjlighet att lämna synpunkter via kommunens hemsida.

– Det är en grannlaga fråga, den är mångfacetterad. Hur man än gör kommer det tyckas och tänkas. Det är så mycket felaktig information därute. Det är inte så att vi hasar utan det behöver utredas ordentligt, säger Hans Stergel (C), nämnden för idrott- och fritidsliv.

Hans Stergel (C)

Vid nämndens nästa sammanträde den 21 februari kommer man att ta ställning till om tjejkvällar på badet ska vara tillåtet i Västerås eller inte. Idag har Lögarängsbadet inte längre några sådana tjejkvällar, utan frågan utreds i principsyfte för framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Könsseparation i simhallar

Mer i ämnet