En lokalvårdare på en skola på väg att fylla på en behållare med mensskydd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kanske använder de tampongerna som tepåsar – jag vet inte”. SVT hängde på lokalvårdaren Nina Ohlén på jobbet på Centralskolan i Norberg. Foto: Jenny Berggren/SVT

Lokalvårdaren Nina om buset: ”Bindor uppklistrade där de inte ska vara”

Publicerad

En binda på toalettlocket är ingen ovanlig syn när Nina Ohlén går städrundan på Centralskolan i Norberg. Men någon jätteskillnad har det inte blivit sedan mensskydd blev gratis.
– Nej, det klart det är ett extra moment att fylla på behållarna – men det går bra, säger hon.

Det råder inte politisk enighet om att permanenta behållare med gratis mensskydd på skoltoaletterna i Norberg. Kritiken handlar bland annat om skadegörelsen de fört med sig och att man ännu inte sett vilka exakta ökade kostnader det inneburit. Till exempel för mer städning och stopp i avloppen.

– Processen med det här testprojektet är inte korrekt skött, säger Anna Kramer, gruppledare Moderaterna.

– Vi tycker att mensskydd ska finnas men att hämta hos elevhälsan eller någon annanstans. Då behöver vi heller inte köpa in dyra plåtskåp som ska ”hålla bättre” mot skadegörelse, fortsätter hon.

Lokalvårdaren om buset

Nina Ohlén har jobbat som lokalvårdare på Centralskolan i 15 år. Det senaste halvåret, sedan behållarna med gratis mensskydd placerades på toaletterna, har hon fått sig ”vissa överraskningar” – som bindor klistrade på toalettlocken.

När SVT följer med henne på jobbet skrattar hon dock mest åt ”buset” och tycker att det är ett bra initiativ med mensskydd på vissa toaletter.

I klippet: SVT hängde på lokalvårdaren Nina Ohlén: ”Önskar det hade funnits när man själv gick i skolan”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.