Följ med på Bioblitz i Västerås – 12 timmars djupdykning i biologisk mångfald

Uppdaterad
Publicerad

Bioblitz betyder att växt- och djurlivet i ett avgränsat område undersöks under en begränsad tid. På Södra Björnö i Västerås samsades experter och amatörer sida vid sida när de inventerade öns levande organismer.

– Vi noterar och rapporterar. Det kommer bli flera hundra arter, säger initiativtagaren Bengt Stridh.

Under 12 timmar sattes Södra Björnös växt- och djurliv under lupp på lördagen. Det var allt ifrån fågelvandringar, växtvandringar till nattfågellyssning på programmet som var Västmanlands första Bioblitz, men inte den sista.

– Vi kommer köra Bioblitz årligen, kanske inte här på Björnö varje år. Om det är något område som vi vill veta mer om så är det här ett bra sätt att få veta mer på bara en dag, säger Bengt Stridh, ordförande i Botaniska föreningen i Västmanland.

Varför gör ni det här?

– Ett syfte är att visa den biologiska mångfalden. Att sprida intresse och kunskap om naturen. Den biologiska mångfalden är ju hotad på många håll i världen, säger Bengt Stridh.

I klippet får du följa med ut i stigarna på Björnö i en intensiv biologisk inventering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.