Västmanlänning har fått över tio miljoner beslagtagna av Skatteverket. Foto: SVT

Bitcoin gav västmanlänning skattesmäll

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sen beslagtog Skatteverket 10 159 518 kronor från en man i Västmanland som har köpt och sålt Bitcoins, en digital valuta.

Orsaken till att Skatteverket kräver så mycket i skatt är att de tycker att hans omfattande handel som omsatte 20 miljoner kronor ska ses som näringsverksamhet och inte ska beskattas som kapitalvinst för privatperson.

De underkänner stora delar av mannens redovisning. SVT Västmanland har pratat med mannen.

– Jag anser att jag varit samarbetsvillig rakt igenom. Det jag har förväntat mig och räknat med är att jag ska betala en massa skatt. Någonstans mellan en och två miljoner hade det blivit om inte Skatteverket hade underkänt alla mina underlag på kontanta inköp av Bitcoin.

Väntar på slutgiltigt skattebesked

Han är också oförstående till Skatteverket agerande vad gäller betalsäkringen, då de beslagtog över 10 miljoner kronor.

– Ett skäl till att man gjorde en betalningssäkring var för att man trodde att man skulle hitta en massa bitcoin eller en massa något annat. Men uppenbarligen gjorde man inte det. Då kanske man skulle tänka om.

Men något slutgiltigt beslut om mannens skatt har ännu inte fastställts.

– Men om beslutet på en beskattning på tio miljoner står kvar – då vet jag inte var jag gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.