Här är de gamla elcentralerna bevarade och högst upp sitter linhjulen kvar som transporterade upp malmen ur gruvschaktet. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Bland vattenfall och sönderbrutna berg finns Sveriges äldsta betonglave

Uppdaterad
Publicerad

Åsgruvans lave i Norberg är Sveriges äldsta bevarade betonglave. I en pitoresk miljö med vattenfall och berghällar där man plockat järnmalmen står det övergivna hisstornet.

– Det skulle kunna vara ett strövområde men det är det inte, säger historikern Niklas Ulfvebrand.

Runt om i Kärrgruvan finns spår av tusen års malmbytning. Dagbrott, schakt, bostäder och Åsgruvans lave. En lave är en överbyggnad på ett gruvschakt. Laven är relativt fint bevarad trots att den stått övergiven en lång tid.

Betonganläggningen byggdes 1944 och ersatte då en äldre lave i trä. När den stora Mimerlaven togs i bruk 1960 hamnade dock Åsgruvans lave mer och mer i skymundan. En period togs all malm från Norbergs underjordiska gruvor upp via Mimerlaven.

I klippet berättar historikern Niklas Ulfvebrand upp Åsgruvans lave och i sista tappningen ut från laven hittar han även Västmanlands landskapssten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges övergivna platser

Mer i ämnet