”Det tar tre år innan betalninganmärkningen försvinner” – Anders Karlsson, budget- och skuldrådgivare, förklarar. Foto: Jenny Berggren/SVT

Budgetrådgivaren: ”Tar tre år för betalningsanmärkningen att försvinna”

Uppdaterad
Publicerad

Att yngre hamnar i ekonomiska bekymmer tycks bli vanligare. Men många skäms och hamnar i en negativ låne- och skuldspiral istället för att ta hjälp och stöd.

– Ofta handlar det om snabba pengar, säger Anders Karlsson, budget- och skuldrådgivare.

Tidigare har ekonomiska bekymmer varit vanligast hos människor i 40-50-årsåldern, men nu ser man hur även äldre och yngre hamnar i överskuldsättning, något som kan få stora konsekvenser berättar Anders Karlsson.

I klippet berättar Anders Karlsson mer.

Vuxna hemmasittare

”Spelmissbruket ökar – nu ser vi det”

Oregelbunden inkomst genom tim- eller projektanställning, en plötslig arbetslöshet, sjukdom eller en separation – anledningarna till att den ekonomiska situationen förändras kan vara flera.

 Som SVT rapporterat tillhör gruppen vuxna hemmasittare också dem som lätt hamnar i en ansträngd ekonomisk situation.

– Det vi sett på slutet det är att spelmissbruket, särskilt casino- och andra onlinespel, har ökat väldigt mycket och att det går ner i åldrarna. Vi har fått frågan tidigare men det är nu det kommit.

– Det går väldigt fort , handlar om väldigt stora skulder och där man snabbt förlorar kontrollen. 

Tar hjälp för sent

Mönstret är dock att alltför många tar hjälp och råd för sent. Många skäms och försöker stället lösa situationen själv, kanske genom snabba, dyra lån och fler skulder.

– Det finns mycket i livet man inte kan påverka brukar jag säga. Det viktiga är att komma hit i tid, när man börjar låna för att betala räkningar då är det dags att dra i handbromsen, säger Anders Karlsson.

Mönstret som syns i statistiken hos Kronofogden är att skulderna blir större. Bland Västmanlänningarna i åldern 18-34 år har antalet skuldsatta varit ungefär desamma de senaste åren, samtidigt som den totala skuldsumman ökat. Foto: SVTgrafik

Då ska du höra av dig till budget- och skuldrådgivningen:

  • Är du orolig över din ekonomi?
  • Tar dina pengar slut alldeles för fort varje månad?
  • Har du många skulder?
  • Har du slutat öppnat kravbrev?

Har du svarat JA på en eller flera av frågorna kan du ta kontakt med den lokala budget- och skuldrådgivningen:

Arboga

Fagersta

Hallstahammar

Kungsör

Köping

Norberg

Sala

Skinnskatteberg

Surahammar

Västerås

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vuxna hemmasittare

Mer i ämnet