I Surahammar ska förskolebussen knytas till Björnstugans förskola. ”Eftersom det är där det är mest kö” säger förskolechefen Foto: SVT

Buss löser förskolornas platsbrist

Publicerad

Så kallade förskolebussar, eller mobila förskoleavdelningar, tycks bli en allt vanligare lösning för att få förskoleplatserna att räcka till. Så även i Västmanland: Västerås vill ha fler och Surahammar blir nästa kommun att skaffa.

— Delvis på grund av att vi har dåligt med lokaler här i Surahammars kommun men vi ser det också som en kvalitetshöjning av förskoleverksamheten, säger Stina Mandl Pettersson, förskolechef.

Vanligare lösning på platsbristen

Förskolebussar, alltså bussar som utrustas mer eller mindre som en vanlig förskoleavdelning, har blivit vanligare de senaste åren.

Foto: svt/arkiv

Ofta knyts bussen till en förskola, där barn och personal turas om att vara inne på förskolan eller ute och åka med bussen till olika utflyktsmål i närområdet. En vanlig gräns är att restiden mellan olika ”stopp” aldrig blir längre än 30 minuter.

På vilket sätt menar ni att det blir en kvalitetshöjning?

– De barn som är 4-5 år de har ju ofta vistats flera år i samma lokaler och vi har ofta svårt att ta oss ut på utflykter. I och med att de bussar vi hyr, då ska vi ta in barnbilstolar och så. Men i de här förskolebussarna finns ju allt sådant, de är redan utrustade, säger Stina Mandl Pettersson.

Stina Mandl Pettersson, förskolechef Surahammars kommun

Västerås vill ha fler

Surahammar blir nu andra kommun ut i länet att skaffa förskolebuss. Sedan tidigare finns två bussar i Västerås, knutna till Vallbys och Rådhusets förskolor, och där uppger man nu att det tittas på att införa ännu fler bussar.

LÄS MER: Premiärtur för Västerås nya förskoleavdelning

I Surahammar är förhoppningen att bussen ska vara på plats till våren 2018. Den kommer till en början att knytas till Björnstugans förskola, eftersom det är där det är mest kö.

”Ska byggga ut också”

Men är det här en hållbar lösning?

– Ja, för i framtiden kan det ju vara så att köerna förflyttar sig och då kan man ju ansluta bussen till de andra förskolorna. Men sen är vi ju även på gång att bygga ut de andra förskolorna också. Så det är inte bara bussen vi satsar på, säger Stina Mandl Pettersson, förskolechef Surahammars kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.