Covid-rekommendationer i Västmanland förlängs

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftigt ökande smittspridningen den senaste månaden gör att de regionala covid-rekommendationerna i Västmanland, som skulle gällt till 11 april, nu förlängs till 2 maj. Det meddelade smittskyddet på torsdagen.

Det handlar bland annat om rekommendationerna om munskydd i kollektivtrafiken, att avstå från ickenödvändiga resor både inom och utanför regionen och att arbeta hemifrån så ofta det är möjligt.

– Det är den brittiska och mer smittsamma varianten av viruset som dominerar, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare Region Västmanland i ett pressmeddelande.

Åtta av tio som testade positivt för Covid-19 i slutet av mars bar på den brittiska virusvarianten. Därutöver har den sydafrikanska varianten förekommit i klusterspridning.

De regionala rekommendationerna är ett tillägg till Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd. 

Exempel på rekommendationer som förlängs:

– Håll avstånd, även på jobbet gäller 1,5-2 meter.

– Begränsa antalet nya nära kontakter. Träffar du andra än i din egen mindre krets, undvik att vara nära och umgås helst utomhus.

– Undvik att åka kollektivtrafik eller besöka köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Vistas i butiken så kort tid som möjligt. Handla helst utan sällskap.

– Avstå från icke nödvändiga resor både inom och utanför regionen. Res så smittsäkert som möjligt om du måste.

– Använd engångsmunskydd när du som är född 2004 och tidigare reser med kollektivtrafik oberoende av vilken dag och tid på dygnet du reser.

– Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Vi rekommenderar därför munskydd i till exempel affärer.

– Fortsätt arbeta hemifrån så ofta det är möjligt. Är det inte möjligt – undvik trängsel, håll avstånd och försöka träffa så få som möjligt. Vid luftvägssymtom, även lindriga, stanna hemma och lämna prov för covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.