Sigurd Nordström i Kumla kyrkby står vid en röd byggnad med vit fönsterkarm. Han har på sig en blå tröja och mörka shorts, och böjer sig ner mot en grön trädgårdsslang som ligger på marken. I bakgrunden syns en luftkonditioneringsenhet och en skylt i trädgården.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”På nio av tio ställen ligger fibern på fel djup”. I klippet visar Sigurd Nordström exempel på dåligt nergrävda fiberkablar. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Sigurd har tröttnat på bredbandsstrulet – dåligt nedlagda kablar grävs av utanför Sala: ”Ohållbart”

Uppdaterad
Publicerad

Fiberutvecklingen har nått Kumla Kyrkby utanför Sala med flera hushåll som kopplat upp sig till fibernätet. Men det är långtifrån smärtfritt. Kablar har grävts ner slarvigt, och att bönderna därför kört sönder Open Infras fiberkablar.

– Det är ohållbart, vi tappar internet då och då. Vi kan inte ha det så, säger Sigurd Nordström.

Med sig har han en bunt papper med fel han och byborna upptäckt i fiberförläggningen. Kablar som sticker upp, som saknas rätt skydd, som ligger i diken som inte fyllts igen, eller som på åkrar inte grävts ner tillräckligt och därför körts sönder av skördetröskor.

– Det hände förra sommaren, och det har hänt nu också. Fiber ligger inte på rätt djup och blir avgrävd, säger Sigurd Nordström.

Fiberkablar i dager

Generella krav på minsta fyllningshöjd är att kabeln ska ligga 30 centimeter ner på tomtmark och 75 centimeter på åkermark (se faktaruta). Sigurd Nordström visar upp flera exempel där kabeln ligger öppet i uppgrävda diken, och inte alls på rätt djup.

Enligt honom finns det bara en sak att göra.

– Det enda som återstår är att gräva om fibern så den hamnar på rätt djup, så vi slipper problem framöver. Annars kommer det fortgå varje höst när bönderna plöjer.

Fiberslarvet från Open Infra: ”Vi beklagar”

Bildens vänstra del visar en informationsskylt som anger ”Öppen fiber kommer hit” med kontaktinformation och en grön slang i förgrunden som tyder på pågående installation eller tjänst. Höger del visar Karin Sundin, PR-chef på Open infra i en ljusblå skjorta, stående framför en mörk bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu försöker vi rätta till det”, säger Open Infras PR-chef Karin Sundin om fiberproblematiken i bland annat Sala och Kumla kyrkby. Foto: Rasmus Hammarström/SVT, Open Infra

Riktlinjer för fiber

Fyllningshöjd är avståndet mellan överkant kanalisationsrör till färdigställd markyta. Generella krav på minsta fyllningshöjd på tomtmark är 30 centimeter.

Lokala regler och föreskrifter ska alltid följas.

Källa: Robust Fiber

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.