Thomas Wulcan, enhetschef på trafikförvaltningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Thomas Wulcan, enhetschef på trafikförvaltningen i Västerås stad, om varför avgiften på parkeringen i Västerås kommer att höjas. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Höjd p-avgift i Västerås – därför blir det dyrare att parkera

Uppdaterad
Publicerad

För att få större ruljans på parkeringsrutorna, främst i den mest centrala röda zonen, vill Västerås stad höja priserna för parkering.

– Vi behöver parkeringarna till den rörliga trafiken och till de som vill göra korta besök, säger Thomas Wulcan, enhetschef på trafikförvaltningen i Västerås stad.

En justering av parkeringsavgifter är tänkt att träda i kraft i februari. Under torsdagen väntas Kommunfullmäktige fatta beslut.

Och även om timpriset ökar på samtliga håll i staden, är det i centrum som det är tydligast.

– Vi har en hög omsättning på cityparkeringarna. Det står still, det är svårt att hitta lediga platser på exempelvis Munkgatan. Vi behöver därför justera avgiften uppåt, säger Thomas Wulcan.

Mer kostsamt att felparkera

Det är första gången sedan 2011 som en justering av parkeringstaxorna i så fall görs av Västerås stad. Den skulle innebära cirka tre miljoner kronor per år i ökade intäkter.

Samtidigt föreslås en förändring av nivåerna för felparkering. De nya avgifterna blir bland de högsta i jämförelse med de andra större städerna i landet. Bara i Stockholm är p-böterna på en högre nivå.

– Vi kommer inte få stopp på felparkeringar tack vare den här avgiftsnivån, men vi kanske kan få dem att tänka till att ställa bilen rätt.

I klippet: Hör vad några av västeråsarna tycker om högre parkeringsavgift.

Daniel Guerra och Sofia Lindeborg, två västeråsare som inte gläds åt de nya parkeringsavgifterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Nya p-avgifter i Västerås

De nya taxeringsnivåerna i Västerås stad, från och med den 1 februari, om kommunfullmäktige antar förslaget. (Nuvarande avgift inom parentes.)

Röd taxa:

Timme 1 – 20 kronor (18 kronor)

Timme 2 – 25 kr (24 kr)

Timme 3: – 40 kr (30 kr)

Gul taxa:

15 kr/tim (14 kr/tim)

Blå taxa:

10 kr/tim (6 kr/tim)

Vit taxa:

6kr/tim (4 kr/tim)

Källa: Västerås stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.