Man läser papper i ett vardagsrum. Bord med laptop och väska i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är mycket besviken.” Moamar Alhoushan är ingenjör med doktorsexamen –men han får inget jobb i Sverige. Foto: Nahritha Al-Khameesi/SVT

De flesta invandrade syriska ingenjörerna arbetslösa: ”Sökt tusentals jobb”

Publicerad

Majoriteten av de invandrade syriska ingenjörerna i Västmanland är arbetslösa eller har ett jobb som inte alls matchar deras utbildning. Moamar Alhoushan är en av dem.

– Jag har sökt tusentals jobb, har skickat minst femtusen ansökningar, säger han.

Moamar Alhoushan flydde kriget och oron i Syrien tillsammans med familjen till Sverige 2018. I hemlandet jobbade han som VVS-ingenjör, undervisade på universitet i Jordanien och var projektledare i Saudiarabien.

På bara några månader lärde Moamar sig svenska. Samtidigt började han söka jobb. Men att få ett jobb i Sverige visade sig vara väldigt svårt. Tusentals jobbansökningar senare är han fortfarande arbetslös.

– Jag har kompetens, men har inte kallats in på någon plats för att visa det. Jag ansöker och ansöker utan resultat. Det är som att skrika i ett tomrum.

Var tredje syrisk flykting högutbildad

I samband med den syriska flyktingvågen fick Sverige en stor akademisk tillströmning. 2015 kunde SVT konstatera att var tredje syrisk flykting är högutbildad.

Men hur gick det för de syriska ingenjörerna som kom till Västmanland?

Vi har fått en lista av Universitets- och högskolerådet med de syriska högskoleingenjörerna som sedan 2014 har fått ett utlåtande och som vid ansökningstillfället var folkbokförda i Västmanland. Vi fick 68 namn och vi har kontaktat dem.

Det visade sig att 24 av dem har flyttat från länet och utöver dem kunde vi inte få tag i åtta personer. Men av resterande 35 är det bara 17 ingenjörer som i dag har ett jobb som matchar deras utbildning. Två av dem kunde dock inte få arbete med sina syriska examen och har därför pluggat om här i Sverige.

Av de resterande 19 är tio arbetslösa och resten är utspridda inom olika yrkesområden, exempelvis jobbar flera av dem inom skolan. En civilingenjör jobbar som kock, en maskiningenjör kör taxi och en annan jobbade på restaurang.

En tredjedel av Sveriges invandrade akademiker har ett arbete om inte alls matchar deras utbildning. Det rör sig om ungefär 60 000 personer, enligt Sveriges akademikers centralorganisation.

Omskolade sig – hjälpte inte

I hopp om att få ett jobb utbildade Moamar Alhoushan sig till bilmekaniker, men det hjälpte inte heller.

– Jag har sökt många olika jobb, och i mitt cv har jag nu tagit bort doktorsexamen, masterexamen, studier på avancerad nivå och ingenjör. Jag har bara gymnasienivån kvar.

Varför?

– För att hitta ett jobb. Jag tänker att de kanske inte anställer mig om de ser att jag är överkvalificerad.

Men varför så svårt för ingenjörerna att få jobb? Arbetsförmedlingens prognoschef förklarar:

Varför är många invandrade akademiker arbetslösa eller jobbar med annat? Prognoschefen Lars Lindvall svarar på det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är många invandrade akademiker arbetslösa eller jobbar med annat? Prognoschefen Lars Lindvall svarar på det. Foto: Nahritha Al-Khameesi/SVT

Invandrade syriska ingenjörer i Västmanland

SVT Västmanland fick en lista av Universitets- och högskolerådet med de syriska ingenjörer som sedan 2014 har fått ett utlåtande och som vid ansökningstillfället var folkbokförda i Västmanland.
Totalt var det 68 namn.

  • 24 av dem har flyttat från länet
  • 17 ingenjörer har jobb som matchar deras utbildning
  • 10 ingenjörer är arbetslösa
  • 9 ingenjörer har arbeten som inte alls matchar deras utbildning
  • 8 personer kunde vi inte få tag i

Källa: Universitets- och högskolerådet, SVT Nyheter Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.