• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Salar Azizi, ginproducent i Västerås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte mycket, men en flaska betyder mycket för vår verksamhet”, säger Salar Azizi, ginproducent i Västerås. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Destilleri i Västerås kan snart sälja gin vid provning – så länge de inte tillverkar för mycket

Uppdaterad
Publicerad

För ginproducenten Salar Azizi i Västerås är regeringens förslag på lagändring ett stort steg mot att snart få sälja sin alkoholprodukt vid destilleriet – om än i mindre mängd.

– Vi har längtat och väntat på att det ska gå igenom, säger Salar Azizi, grundare av Västerås Destilleri.

Snart är det inte bara på Systembolaget som det ska gå att köpa alkoholhaltig dryck. Regeringens nya förslag skulle göra det möjligt för mindre bryggerier, vingårdar och destillerier att sälja sina egna produkter. Men då i mindre mängd, och bara i anslutning till exempelvis en föreläsning eller provning.

I Västmanland finns det flera mindre producenter som kan börja sälja nästa år om ändringen går igenom.

– Att komma hit och köpa en flaska handlar inte om att dricka upp den på en gång, för många är det ett minne som man vill ta med sig från provningen, säger Salar Azizi.

Ingen gårdsförsäljning för större producenter

Större producenter kommer inte kunna erbjuda gårdsförsäljning, något som kan sätta stopp även för småskaliga destillerier om de fortsätter växa.

”Kan sätta käppar i hjulet”. I klippet berättar Salar Azizi om betydelsen av få sälja sin egen produkt, och dilemmat som uppstår när företaget växer.

Genever, Dutch courage och malariamedicin en del av ginets historia

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du höra hur drycken tog sig till Storbritannien, men även hur en av världens mest kända drinkar kom till. Foto: SVT

GÅRDSFÖRSÄLJNING

Gäller företag som högst producerar:

• 75 000 liter spritdrycker

• 400 000 liter jästa drycker upp till 10 procent alkohol (till exempel öl och cider)

• 200 000 liter jästa drycker över 10 procent alkohol (till exempel vin)

• Det krävs ingen egen produktion av råvaror för att få sälja öl, cider och sprit. Vintillverkare ska dock odla sina egna druvor.

Varje konsument får köpa:

• 0,7 liter spritdryck och tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker

• Försäljningen ska ske genom ett betalt besök hos tillverkaren

Gårdsförsäljning planeras träda i kraft första halvåret 2025.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.