Barn filmar fyrverkeri med mobil. Foto: Daniel Brodén

Två kommuner med totalförbud – då får det skjutas fyrverkerier i Västmanland

Publicerad

Se vad som gäller för att skjuta fyrverkerier nyårsafton 2022 i din kommun.

Reglerna skiljer sig åt beroende på vad politikerna har beslutat i de lokala ordningsstadgarna.

Västerås

Polistillstånd behövs inte under följande tider: från klockan 20.00 nyårsafton till klockan 01.00 på nyårsdagen.

Sala

Fyrverkeri av större omfattning inom tätbebyggt område kräver tillstånd av polisen.

Köping

Polistillstånd krävs för att få använda pyrotekniska varor inom tätort, dock med undantag av valborgsmässoafton och nyårsafton från klockan 15.00 till klockan 03.00 därpå följande dag. Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor på närmare avstånd än 200 meter från Västmanland sjukhus Köping.

Kungsör

Det krävs tillstånd av polis för att få använda pyrotekniska varor i Kungsörs kommun. Inget undantag finns.

Arboga

För användning av fyrverkerier och andra pyrotekniska varor inom tätbebyggt område krävs tillstånd från polisen. Undantag gäller för nyårsafton och valborgsmässoafton från klockan 18.00 fram till klockan 01.00 därpå följande dag.

Hallstahammar

Det krävs tillstånd av polismyndigheten för att få använda pyrotekniska varor inom tätorten. Undantaget är nyårsaftons kväll och natt mellan klockan 21.00 och 01.00.

Surahammar

I Surahammars kommun finns undantag från tillståndskravet för nyårsafton då pyrotekniska varor får användas från klockan 15.00 och fram till klockan 03.00 dagen efter.

Norberg

Du som privatperson får använda fyrverkerier utan tillstånd på nyårsafton från klockan 20.00 till nyårsdagen klockan 02.00. Se till att fyrverkerierna inte är skadade, håll ett säkert avstånd och var försiktig med att gå fram till fyrverkeripjäser som inte fungerar. 

Fagersta

Fagersta kommuns lokala ordningsföreskrifter gällande tillstånd för fyrverkerier säger att på nyårsafton krävs inget tillstånd från klockan 22.00 på nyårsafton till klockan 02.00 därpå följande dag (nyårsdagen).

Skinnskatteberg

Inget i lokala föreskrifter om att man behöver tillstånd för fyrverkerier på nyårsafton. Men kommunen har tidigare gått ut med information att man helst ska hålla sig kring tolvslaget om man ska skjuta fyrverkerier.

Lista: Nyårsfyrverkerier – det här gäller

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: arkivbild (vänster) och Johan Bjernevall (höger)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.