Britta Nordin Forsberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska vara innovativa” – MDU-forskaren Britta Nordin Forsberg rekommenderar att tvådimensionella digitala möten i framtiden ändras till virtuella tredimensionella möten. Foto: Herish Naseri

Digital möteströtthet kan lösas med 3D: ”Ha gruppen runt lägerelden”

Uppdaterad
Publicerad

Forskare hävdar att digitala möten påverkar deltagarna negativt både psykiskt och fysiskt. Man rekommenderar att vanliga tvådimensionella digitala möten i framtiden ändras till tredimensionella med hjälp av teknik som virtuell reality (VR).

– Tänk att ha gruppen runt lägerelden eller ute i skogen och ha den känslan och skapa den atmosfären säger, Britta Nordin Forsberg, som är avdelningschef på Mälardalens universitet och som forskat om digitala möten.

Digitala möten har blivit en naturlig del av både arbets- och studielivet. Trots att möjligheten skapar flexibilitet, finns det nackdelar kopplat till hur vi mår och hur vi presterar. Det menar forskaren Britta Nordin Forsberg.

– Digitala möten i 2D kräver mer mentalt fokus. I ett fysiskt möte tolkar du hela tiden automatiskt den icke-verbala kommunikation som sker.

Digitala möteströtthet

Under pandemin blev digitala möten räddningen för många arbetsplatser. Arbetet kunde fortsätta utan att bidra till smittspridning. Samtidigt verkade digitala möten leda till en slags kognitiv trötthet, så kallad “zoom fatigue”, något många än i dag vittnar om.

– När vi träffas i möten så kräver det energi av oss, och det kräver en kognitiv kapacitet ifrån oss. Det är den som blir sänkt när vi är i online möten, säger Britta Nordin Forsberg.

VR kan vara räddningen

Enligt forskaren kan digitala möten försämra kreativitet och social gemenskap. Det naturliga sociala samspelet med andra på arbetsplatsen försvinner vilket gör det svårare att skapa resultat på jobbet. Men att använda virtuell reality (VR) och tredimensionella möten kan ändra på situationen.

– Man behöver inte se sig själv hela tiden, man kan gå fram till varandra och det är precis som man är i ett mingel, säger Britta Nordin Forsberg.

I klippet svarar hon på tre frågor om digitala möten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.