Foto: Privat, Adam Schatzl/SVT

Digital pridevecka i Västerås: ”Många sitter helt ensamma hemma”

Uppdaterad
Publicerad

På måndag inleds prideveckan i Västerås. Evenemanget ställdes in tidigare i år på grund av coronapandemin, men arrangörerna väljer istället att anordna veckan online.

– Superviktigt att ändå försöka ge folk känslan av att de inte är ensamma, säger Lukas Renklint, vice ordförande för Västerås Pride.

Till skillnad från tidigare pridetåg där arrangörerna är rutinerade i upplägg och utförande blir ett digitalt tåg helt nytt.

– Vi jobbar mycket tillsammans, så man samlar den kollektiva kunskapen. Sedan kommer vi vara närvarande hela veckan, så flera är redo att ta hand om eventuella problem. Vi ser även till att testa alla tekniska delar, säger Lukas Renklint och fortsätter:

Vi kommer också ha pass, som håller koll på evenemang som är i gång och på sociala medier. De håller ett öga på kommentarsfälten.

Programmet håller på från måndag till söndag. Programmet kommer fokusera framförallt på föreläsningar, men arrangörerna ska även organisera onlineträffar.

Även Västerås stad deltar i pride under veckan och kommer hålla i den digitalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.