• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT Grafik

DO: Vissa könsseparata badtider diskriminerar

Uppdaterad
Publicerad

Könsseparerade badtider har varit en omstridd fråga under det senaste året. Diskrimineringsombudsmannen har därför utrett om det är förenligt med diskrimineringslagen. Svaret är att separata badtider för kvinnor och män generellt sett är diskriminerande – men att undantag kan göras om det finns ett berättigat syfte.

Flera badhus runt om i landet har haft könsseparata badtider – något som har vållat debatt. Det är bakgrunden till att diskrimineringsombudsmannen har utrett könsseparata badtider i Malmö och Stockholm.

Slutsatsen blev att de separata badtiderna för kvinnor och män som funnits på det numera stängda Liljeholmsbadet i Stockholm har varit diskriminerande enligt lagens förbud mot diskriminering som har samband med kön. De könsseparata badtider som finns i Skärholmens och Tenstas simhallar är däremot inte diskriminerande.

Könsseparation i simhallar

Syftet är att öka simkunnighet

Det motiveras av att Stockholms stads syfte med de särskilda öppettiderna är att möjliggöra för kvinnor, som vanligtvis inte kan vara med på simaktiviteter på grund av religiösa eller kulturella skäl, att få lära sig att simma. Badet har de separata kvinnotiderna utöver ordinarie öppettider eller när det vanligtvis är få besökare på badet. Enbart kvinnor jobbar under dessa tider.

– Utgångspunkten i lagen är likabehandling oavsett kön och därför ska det här undantaget tolkas och tillämpas restriktivt, skriver Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Liljeholmsbadet diskriminerade

På Liljeholmsbadet anser DO att de separata tiderna har varit diskriminerande, då badet avsatt en dag i veckan för män och en dag i veckan för kvinnor. De var förlagda under badets ordinarie öppettider. Bakgrunden till de separata tiderna är här att de förr i tiden var avsedda för nakenbad, något som har avskaffats sen flera år tillbaka. På Liljeholmsbadet jobbade både män och kvinnor under de könsseparata dagarna. Här menar DO att det inte finns ett särskilt syfte med de separata badtiderna, utan de finns kvar på grund av en gammal tradition.

Separata tider på relaxen är okej

Tjejkvällen som hölls på Hylliebadet i mars i år anses diskriminerande, däremot är de separata tiderna för män och kvinnor på relaxavdelningen på samma badhus okej enligt diskrimineringslagen.

Beslutet kan bli vägledande

På Lögarängsbadet i Västerås har man sedan tre år tillbaka haft separata tjejkvällar – men fenomenet har varit omdiskuterat i kommunen. Förhoppningen är att DO:s beslut kan ge klarhet i om Lögarängsbadet kan fortsätta med tjejkvällarna eller inte.

Läs mer: Miljöpartiet försvarar könsseparata badtider

Läs mer: Badhuschef hotades efter sin medverkan i SVT Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Könsseparation i simhallar

Mer i ämnet