Carl Lind, jurist vid Diskrimineringsombudsmannen.

DO: Kommuner har vissa skyldigheter

Uppdaterad
Publicerad

Carl Lind, jurist vid Diskrimineringsombudsmannen, förklarar efter att ha sett inslaget om Fagerlidens ishall att kommunerna har en skyldighet att leva upp till vad gäller tillgänglighet.

Nyligen rapporterade SVT Nyheter Västmanland om Johannes Ruutikainen som inte fick åka ut på isen i idrottshallen med sin permobil. Efter att ha sett inslaget förklarar Carl Lind, jurist vid DO:

– Bedriver man en verksamhet där man erbjuder varor eller tjänster till allmänhet så omfattas man av diskrimineringslagens regler om bristande tillgänglighet. Det innebär att man ska ta skäliga åtgärder för att en person med funktionsnedsättning ska komma i en situation som är jämförbar med andras.

Utifrån vad du vet, tycker du att man har tagit tillräckliga åtgärder i Fagersta i det här fallet?

– Det är svårt att säga. Vi kan inte bedöma ett enskilt ärende utan att vi har gjort en utredning om det.

Johannes blev från början avvisad och fick inte komma in på isen. Hur ser du på det?

– Det är ju viktigt att man har ett bemötande som inte kränker någon person utifrån personens funktionsnedsättning. Diskrimineringslagen innehåller ju ett förbud mot trakasserier, det vill säga ett förbud mot kränkande beteende, och det här omfattar ju all offentlig verksamhet.

Så då har Johannes blivit diskriminerad?

– Om han har utsatts för kränkande behandling som har samband till hans funktionsnedsättning, då är det diskriminering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.