Skjutna kaniner. Djurplågeri. Rädda kaniner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när Malin Norén och hennes kollega räddar den skottskadade kaninen Wilgot, som troligen har skjutits med luftgevär. Foto: Elvira Ringeborn/SVT

Dumpade kaniner sköts med luftgevär i Kungsör – Malin räddar de som överlevde

Uppdaterad
Publicerad

Det började med ett tips om att tamkaniner sprang lösa på ett kolonilottsområde i Kungsör. När Malin Norén, engagerad i den ideella föreningen Smådjurschansen, åkte dit visade det sig att flera kaniner hade blivit skjutna med luftgevär.

– Jag blev alldeles gråtfärdig, säger hon.

Det var på midsommardagen den 22 juni i år som Smådjurschansen kallades till kolonilotterna i Kungsör efter att de fått samtal om att det skuttade runt kaniner på platsen.

– Vi förstod direkt att det var tama kaniner eftersom de var lurviga, de hade hängande öron och var i olika färger. Så det var klart och tydligt att det inte var vildkaniner, säger Malin Norén.

Kaniner låg döda med skotthål

När hon och ytterligare en representant kom till platsen på midsommardagen möttes de av en obehaglig syn.

– Inne på en av kolonilotterna låg en ganska nyskjuten kanin. Det luktade ruttet så jag förstod att det låg en kanin en bit därifrån och mycket riktigt, i en jordhög låg en svart kanin som höll på att ruttna.

De har hört från vittnen att en man ska ha skjutit kaninerna, troligen med luftgevär. Händelsen är polisanmäld och utredningen leds av åklagare.

Kaniner troligen dumpade

Malin Norén misstänker att någon har dumpat djuren på platsen och att de sedan förökat sig. Att dumpa djur är olagligt.

– Det händer ofta i hela Sverige. Det är väldigt vanligt att folk tröttnar på sina djur och så tänker man att om harar klarar sig så gör kaniner också det, men så är det inte, säger Malin Norén.

Räddade flera kaniner

Malin och hennes kollega lyckades rädda en sex veckor gammal kanin som fått namnet William. När SVT Västmanland åkte till kolonilotterna för att träffa Malin Norén några dagar senare kunde de rädda ytterligare tre kaniner.

– Jag kan på något sätt förstå att det är skadedjur för det blir det. De här tama kaninerna blir ju som en invasiv art här. De ska inte finnas här och de har inte valt att vara här, säger Malin Norén.

Starta klippet för att se när Malin räddar kaninen som har fått namnet Wilgot. Vid ett veterinärbesök visade han sig ha tre kulor i kroppen och varbölder.

Videon innehåller bilder på skadade kaniner, och vi vill varna känsliga tittare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.