Foto: SVT / arkiv

Jaktboom i Mellansverige – då blir arrendena dyrare

Publicerad

Det råder en jaktboom just nu. Fler vill jaga, men det har också drivit upp priserna på arrendena. I Sörmland, Västmanland och Uppsala ligger medianarrendet långt över rikssnittet.

Trenden har varit tydlig sedan flera år tillbaka – allt fler intresserar sig för jakt. Andelen som klarade teoridelen i jägarexamen ökade med 60 procent mellan 2006 och 2016.

– Här i Mellansverige har det varit en rejäl ökning under 7-8 år och vi har ju den yta vi har, så det blir lite mer konkurrens om jakten framför allt nära storstäderna, säger Lars Björk, på Jägareförbundet.

Vill åt lugnet

Pierre från Eskilstuna är en av många nya jägare i landet.

– Jag gillar att vara ute. Det är fridfullt, sedan om det är att jaga eller vara ute på en skjutbana spelar ingen roll. Det är lugn och ro. Ingen stress, säger han.

Nyblivne jägaren Pierre. Foto: SVT

Än så länge är han inte med i något jaktlag, men hoppas på att bli någon gång i framtiden.

– De få gångerna som jag har blivit erbjuden att följa med på jakt, exempelvis skyddsjakt, så får man ta de chanserna, säger Pierre.

Stor skillnad länen emellan

Det ökade jaktintresset gör dock att det råder brist på lediga jaktmarker i Mellansverige. Och i Sörmland, Västmanland och Uppsala betalar jägarna bland de högsta arrendena i landet.

Sörmland är klart dyrast i landet där medianarrendet för en jägare kostar 6000 kronor per år. I Västmanland och Uppsala län är det billigare, där ligger medianarrendet för en jägare på 4500 kr. Men alla tre ligger ändå klart över genomsnittet i landet på 3300 kronor.

Dyrare i storstadsnära län

Fredrik Widemo. Foto: SVT

Fredrik Widemo är verksam på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och forskar på bland annat arrenden inom jakten.

– Det skiljer väldigt mycket i tillgång på vilt, man skjuter betydligt mer vilt i Sörmland än exempelvis Västmanland, säger han.

– Det har blivit dyrare och det är ingen tvekan om att det delvis beror på att länen är storstadsnära. Då blir det hög konkurrens. Ibland är det företag som köper jakter eller mark där man kan jaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.