”Återställ parken till tidigare skick med damm och konstverk av Kenneth Sundh” – så låter e-förslaget som dragit in strax över 160 positiva röster.
Det är inte första gången det kommer e-förslag om dammen i Vilhelminaparken. Redan när en enhällig kommunstyrelse i november 2018 beslutade att den skulle grävas igen kom ett e-förslag om att bevara dammen. Protesterna fick Vänsterpartiet att svänga och föreslå att dammen skulle bli kvar, men en majoritet i kommunstyrelsen stod fast vid tidigare beslut.
Mycket fågelbajs
Att dammen ens hamnade på politikernas bord började med en anonym skrivelse till kommunen kring ordningen i parken. Bland annat uppehöll sig ett hundratal änder vid dammen vilket innebar en hel del fågelbajs. Fagerstabon Hanna Haapala, som nu röstat för att dammen ska återställas, minns att det var skitigt.
– Men när de väl tog hand om dammen så var det ju fint. Väljer man att ta tillbaka den så antar jag att man ser till att ta hand om den då, säger hon.
Fanns åtgärdsförslag
NVK och dåvarande utbildnings- och fritidsförvaltningen fick i uppdrag att ta fram förslag på åtgärder för att höja trivseln och tryggheten i parken. Bland annat föreslogs det att man sanerade dammen, använde sig av färskvatten istället och bytte ut bottenduken för att enklare kunna rengöra den regelbundet. Tillsammans skulle åtgärderna kosta 500 000 kronor.
Men politikerna ansåg att man kunde få mer för pengarna och i september 2019 grävdes dammen igen och ersattes med gräsmatta. Ett halvår senare avsatte kommunstyrelsen 500 000 kronor till andra åtgärder i parken, bland annat den asfalterade yta för foodtrucks som var på plats i april 2020.
I klippet: ”Gjorde mycket för Fagersta” – därför vill Fagerstaborna Hanna och Robin ha tillbaka dammen.
Det här är ett e-förslag
Ett e-förslag (även kallad e-petition) är en idé eller ett förslag från invånare i en kommun till kommunen.
Genom ett e-förslag ges invånarna på så sätt chansen att lyfta och påverka det man tycker är viktigt.
Till skillnad från ett medborgarförslag lämnas e-förslaget digitalt via kommunernas hemsidor. Där kan sedan andra invånare rösta på förslaget.
I Sverige har kring 70 kommuner infört e-förslag.
I Västmanland ges möjligheten i Västerås, Fagersta och Hallstahammar.
Källa: e-förslag.se