Måne, jorden, hus, man

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska vara kvar i miljontals år”. I klippet berättar konstnären och projektledaren Mikael Genberg om känslorna och hur och när huset ska placeras på månen. Foto: Lars Ahlberg, Robert Gustavsson/SVT

Efter 25 års kamp – nu ska Genbergs röda stuga skjutas upp till månen: ”Overklighetskänsla”

Uppdaterad
Publicerad

Projektet för det röda huset på månen verkar vara på sin slutspurt. Planen är att raketen med månhuset ska skjutas upp i december och SVT har träffat projektledaren Mikael Genberg.

– Tajmingen är satt, inget är förändrat och allting är byggt. Nu ska det integreras, säger Mikael Genberg.

Omkring 25 år har passerat sedan konstnären Mikael Genberg kom på idén om huset på månen. Efter många turer om bland annat storlek, pris och finansiärer är huset färdigbyggt, betalt och redo att bosätta sig på månen.

– Det har tagit så lång tid för att det har varit svårt. Och man har varit påverkad av omvärlden såsom finanskrisen, säger Västeråskonstnären Mikael Genberg.

Raketen byggs i Japan men kommer att skjutas upp från Cape Canaveral i USA i slutet av året.

Miniatyrhus

Från början var tanken att huset skulle vara i storlek med en lekstuga och placeras genom en egen månlandning. Då låg totalpriset för projektet på 576 miljoner kronor. Nu har man köpt en plats i den japanskbyggda raketen och där fick bara ett decimeterstort hus plats.

– Det kostar mellan fem och tio miljoner nu, säger Mikael Genberg.

Finansieras av privatpersoner

60 personer är delägare i aktiebolaget Månhuset och har varit med och lagt in pengar för att stödja projektet ekonomiskt. Utöver det har även aktörer från bland annat konstvärlden, rymdvärlden, sportindustrin och affärsvärlden varit med och finansierat projektet.

– Det finns inget statligt eller kommunalt, eller bidrag på det sättet.

”Allt kan hända” – hur stabil är prognosen för månhuset egentligen? Hör Mikael Genberg i klippet.

Vem är Genberg? Konstnären länge siktat mot månen

konstnären Mikael Genberg med ett litet hus ovanför huvudet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han vill sätta ett rött hus på månen – vem är konstnären Mikael Genberg? Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.