Efter fallskärmsolyckan: ”Vi stöttar varandra i sorgen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den tragiska fallskärmsolyckan på lördagen på Johannisbergs flygplats i Västerås är en utredning inledd. Fokuset på säkerheten är fortsatt viktig säger Sven Mörtberg, kanslist och riksinstruktör på Svenska Fallskärmsförbundet.

Totalt 15 personer deltog i fallskärmshoppet på lördagen på Johannisbergs flygplats där en man miste livet. Mannen var en erfaren hoppare, säger Sven Mörtberg, kanslist och riksinstruktör på Svenska Fallskärmsförbundet.

– Gruppen hoppade tillsammans och skulle göra en formation. Man hoppade från 4000 meters höjd. Efter en stund skulle formationen brytas upp och man skulle utlösa fallskärmen individuellt. Då utlöstes mannens fallskärm på ett felaktigt sätt och började spinna runt, och hans reservfallskärm hann inte veckla ut sig i tid. Det är det vi vet just nu.

Inväntar utredning

Sven Mörtberg understryker att man inte kan veta hela orsaken till vad som hände i detta nu, utan inväntar utredningen som har inletts.

– Utredningen får visa på alla olika detaljer kring hoppet och vad det var som orsakade olyckan. Dels för att veta vad som hände och dels varför. Vi måste veta om vi ska ändra på något i våra utbildningar eller utrustningar för att förhindra andra olyckor.

Hur går man vidare efter en olycka på ett mänskligt plan?

– Vi är ju ett väldigt nära ”community”, vi samlas och pratar för att stötta varandra. Vi har förlorat en kamrat. Man samlas och pratar och kollar av hur alla mår. Det är viktigt att stötta varandra i sorgen.

Vi har kontaktat mannens aktuella flygklubb utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.