Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På insidan av lusthuset har besökare genom åren skrivit in sina namn. Något som inte har målats över i restaureringen. I klippet förklarar Veronica Dahlberg varför. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Efter miljonrenoveringen: Ebba Brahes lusthus har återställts till sin forna glans

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kanske äldsta lusthus har restaurerats och nu står den rosamålade åttkantiga paviljongen på sin ursprungliga plats igen i Bockhammar, strax utanför Skinnskatteberg.

– Jag blir så glad av att se lusthuset stå där rakt och fint. Det står där och lyser på sin vattenspegel, säger Veronica Dahlberg, handläggare på kulturmiljö och fritid.

Lusthuset, som har anor från 1600-talet, hade stått på samma ställe i nästan 400 år. Med så många år ståendes i vatten så hade grunden blivit allt ostadigare. 2020 köpte kommunen lusthuset och året senare började restaureringen.

– Lusthuset lutade så mycket så det kändes nästan som Lustiga huset när man gick in där. Det vi har restaurerat är hela ytskiktet och grunden. Vi har gått nerifrån och upp, säger Veronica Dahlberg.

Lyftes bort med lyftkran

Restaureringen har kostat drygt 1,5 miljoner kronor och finansieras med bidrag av länsstyrelsen i Västmanland och Jordbruksverket. För att komma åt grunden och byta ut träet lyftes lusthuset upp på land med lyftkran.

Alla bräder från ytterpanelen märktes upp med en siffra och skickades till verkstaden, skrapades och målades om. Sen sattes allt tillbaka som ett pussel på sin rätta plats igen.

– En av de mest spännande upplevelserna var när man lyfte tillbaka lusthuset. Det är ju mäktigt att se en sådan här byggnad dingla högt upp i luften och se hur den ska placeras. Det var nervöst, men det gick bra, säger Veronica Dahlberg.

Se det nyrestaurerade lusthuset i klippet ovan och följ med in i landets kanske äldsta bevarade lusthus.

Vem var Ebba Brahe?

I sin ungdom upplevde Ebba Brahe (1596-1674) en romantisk kärlekshistoria med kung Gustav II Adolf. Deras planerade giftermål förhindrades dock av konungens mor. Den tjugofyraåriga Ebba gifte sig i stället fältherren Jacob de la Gardie.

Efter makens död 1652 styrde Ebba Brahe familjens många gods och bruksanläggningar runtom i Sverige. Hon blev en av sin tids mest förmögna kvinnor och var en mycket framgångsrik företagare.

Ebba Brahes lusthus kan vara landets äldsta bevarade lusthus, enligt vindflöjeln är det uppfört 1636.

Källa: Ekomuseum Bergslagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.