En grupp glada barn i sportkläder firar och håller upp en stor ram med ett diplom. De står utomhus, omgivna av andra barn och vuxna som hejar. Det är en festlig stämning med höjda händer och entusiastiska uttryck.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här går eleverna på Centralskolan i mål i årets skolklassiker. Foto: Sara Bley/SVT

Efter sex månader – nu är eleverna i Norberg i mål i Skolklassikern

Publicerad

Centralskolan i Norberg är en av 178 skolor som i år har anmält sig till det som kallas skolklassikern. I mars började femteklassarna med att åka skidor efter det blev det simning, sen cykling och nu till sist gick sexorna i mål med löpning.

En Svensk klassiker innebär att man under 12 månaders tid ska klara fyra av Sveriges kändaste lopp – Vasaloppet eller Engelbrektsloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.

Syftet när det började för ungefär 50 år sen var att få svenskarna att röra sig mer året om. I Skolklassikern får skolorna själva bestämma var, när och hur långa loppen ska vara.

Följ med när Lilla Aktuellt var med när sexorna sprang i mål i Norberg i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.