Mårten Gustavsson, skogsinspektor, beskriver hur granbarkborren angriper träden. Foto: SVT/Adam Sjöborg

Här är djuret som hotar granskogen i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Torkan 2018 har kraftigt gynnat granbarkborren som har mångdubblat sin population. Den livnär sig på granar och dess framfart har redan kostat svenska skogsägare miljarder. Nu avverkas skog på flera håll i Västmanland för att stoppa skalbaggen.

Barken sitter löst på granen och är täckt av små hål, gjorda av granbarkborrar.

– Man kan säga att trädet inte vet om att det är dött, utan märker det först när det vaknar upp från vinterdvalan. Då tappar det sina barr och förmultningsprocessen påbörjas, säger Mårten Gustafsson, skogsinspektör hos Skogsägarna Mellanskog, och lägger undan barkbiten.

Här, i ett skogsparti i Rytterne, fälls nu granar som angripits av skalbaggen, samt närliggande träd i förebyggande syfte. Så arbetar man på flera håll i Västmanland.

– Vi försöker förhindra att maten står serverad åt barkborren kan man säga, säger Mårten Gustafsson.

Granbarkborren föredrar granar som försvagats av storm och torka, men har nu även börjat ge sig på friska träd.

2018 – skalbaggens år

2018 beskrivs som ett perfekt år för granbarkborren som uppskattas ha femdubblat sin population. Detta märks inte minst i Västmanland där en stor area har drabbats.

– Av all avverkning vi genomför är en fjärdedel kopplad till granbarkborren. Senast jag såg ett lika intensivt angrepp från den var under 90-talet, säger Mårten Gustafsson.

Hoppas på dåligt väder

Nu hoppas han på ett blött år med en lång vinter för att skalbaggens framfart ska bromsas.

Skulle även 2019 drabbas av torka beräknar Skogsstyrelsen att upp till 12,5 miljoner kubikmeter granskog kan drabbas av granbarkborren i Sverige. Sett till kronor skulle det motsvara en kostnad på 6 miljarder kronor, beräknar myndigheten som nu har tillsatt en krisgrupp.

Hör hur granbarkborren angriper granarna i klippet

Granbarkborre – stor skada av liten insekt

Granbarkborren är en fyra millimeter lång insekt som finns över hela Sverige. Den lägger sina ägg i granens stam, genom att hanen gräver sig in i det utvalda trädet. Larverna äter sig sedan ut från stammen genom att gräva egna, nya gångar genom stammen.

Den föredrar skadade och svaga granar, men kan även angripa fullt friska träd. Dessa kan allvarligt skada men även döda granar. Efter år av torka, storm och snöbrott kan mycket stora populationer av granbarkborre bildas.

För att begränsa skadan från på skogen så kan man exempelvis avverkar skog som håller på att angripas.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.