Ruquia Naser Ali från Norberg är en av deltagarna i ”Kvinna i Sverige” som laborera med nya sätt att stärka förutsättningarna till att komma in i samhället. Foto: Rebecka Mårtensson

Ruquia vill arbeta och klara sig själv

Uppdaterad
Publicerad

Under tre år ska Sala, Köping, Skinnskatteberg, Fagersta och Norberg hitta nya sätt att hjälpa utrikesfödda kvinnor in på arbetsmarknaden.

– Jag tänker att jag kommer att klara mig själv. Jag tänker att jag kommer klara av att arbeta, säger deltagaren Ruquia Naser Ali.

Varje kommun utformar sina egna program utefter en ram som länsstyrelsen har satt upp. Fagersta har bland annat annordnat cykelskola, jobbat med att iordningställa kolonilotter och daglig motion. Svenskträning, att bygga nätverk och självförtroende är utgångspunkter i alla kommuner.

– I Afghanistan bestämmer mannen allt, och kvinnor är bara hemma och får inte träna och köra bil. I Sverige får kvinnor bestämma själva. Det är jättebra, säger Ruquia Naser Ali.

Det är länsstyrelsen som tillsammans med de fem kommuner driver projektet ”Kvinna in i Sverige”. Och med 22,6 miljoner kronor från Europeiska socialfonden ska de utforska nya sätt att hjälpa utrikesfödda kvinnor, som står särskilt långt ifrån arbetsmarknaden. Dels för att öka deras chanser till egenförsörjning, men också för att öka jämställdheten i samhället.

– Vi har börjat med att titta på hälsoaspekten, och sen jobbat med att de ska våga tro på sig själva. Att jag faktiskt kan, att jag faktiskt vågar testa, och att jag faktiskt sitter inne med mycket kunskap själv, säger Hanna Bergström, projektledare på länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.