Elin Cederroos hemma igen som världsmästare: ”Det här är bara början”

Uppdaterad
Publicerad

Elin Cederroos, 34 år från Västerås, överaskade alla när hon i fredags tog IBF:s världsmästarbälte i supermellanvikt (76,2 kilo) på en gala i Belgien. Mest överaskad blev kanske hennes motståndare, hemmaboxaren och den före detta världsmästaren Femke Hermans, som fick skicka hem vänner och bekanta när världsmästarfesten uteblev.

– Åh, det är helt fantastiskt, jag försöker verkligen njuta av det här. Men jag har nog inte riktigt landat och det är svårt att få det att sjunka in hur stort det här är, säger Elin Cederroos i boxningslokalen BK Rapid i Västerås.

Motståndaren var tuffa belgiskan Femke Hermans, en före detta världsmästare i förbundet WBO. Femke Hermans bor ett stenkast från arenan och hade bjudit in grannar och vänner som skulle få få se när hon blev världsmästare, men så blev det inte.

Vann på poäng efter tio ronder

– Som bortaboxare måste man verkligen övertyga för att ta poängvinst, så en knock hade varit mest tydligt. De första fyra ronderna var det ganska jämnt. Från femte gick jag in och övertygade, då hade domarna inte något annat val än att ge mig segern, säger Elin Cederroos.

Nu måste hon försvara bältet inom nio månader, hör hennes tankar om boxningsframtiden i klippet ovan.

IBF:s världsmästarbälte i supermellanvikt (76,2 kilo) Foto: Robert Gustavsson/SVT

Varför inte bara ett världsmästarbälte?

Det finns fyra stora boxningsorganisationer. Förkortningsmässigt handlar det om IBF, WBA, WBO och WBC. I tur och ordning International boxing federation, World boxing association, World boxing organization och World boxing council. De har alla egna ”världsmästare” i olika viktklasser. För att förvirra det hela ytterligare erkänner vissa organisationer inte varandras mästare när de ska ranka de bästa boxarna i en viss viktklass.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.