För att kommuner ska kunna växa, utveckla nya bostäder och locka fler företag till orten behövs tillräcklig elkapacitet. Och ett nytt projekt ska hjälpa kommunerna att se deras behov av el och hjälpa dem att jobba förebyggande mot nätägarna. På så sätt kan de vara delaktiga i hur nätinvesteringarna ska se ut och var elen ska hamna. Annars riskerar man att brist på elkapacitet hindrar utvecklingen i kommunernas egna verksamheter eller investeringar i befintliga och nya företag.
– Det som brukar hända är att en kommun kontaktar oss och säger; ”Vi kan inte etablera nya verksamheter för vi kan inte ansluta till elnätet”. Och där blir det väldigt tydligt att vi har en kapacitetsbrist, säger Ivan Barck.
Projektet drivs av Energikontoret i Mälardalen, är mestadels finansierat av Europeiska Regionala Investeringsfonden (ERUF), och ska pågå till 2026.
Brist på elkapacitet
I en rapport som Region Västmanland släppte tidigare i år svarar tre kommuner: Västerås, Arboga och Surahammar, att man fått nej till mer effektuttag av nätbolagen och därför bland annat fått säga nej till företag som vill nyetablera sig.
Elnätsföretagen i länets gemensamma bild över elkapaciteten är att det är ett ansträngt läge i alla Västmanlands kommuner, och extra ansträngt i Västerås och Arboga.
elkapaciteten västmanland
Så här svarar de olika nätägarna i rapporten:
Svenska kraftnät (ägare stora transmissionsnätet): ”Läget är ansträngt i hela regionen vad det gäller ytterligare uttag av effekt från transmissionsnätet, mest ansträngt är läget i Västerås och minst ansträngt är läget i Sala.”
Vattenfall (ägare regionnätet): ”Läget är ansträngt i hela regionen och de största utmaningarna härrör från kapacitetsproblem i transmissionsnätet.”
Mälarenergi (ägare lokalnät): ”Läget är ansträngt framför allt i Västerås, Arboga och Kungsör och i vissa fall kan även nyanslutning av elbilsladdning och solceller på villatak vara utmanande och innebära mer tidskrävande förstärkningsarbete.”
Sala-Heby energi (ägare lokalnät): ”Elnätssituationen i Sala bedöms generellt som ok och det råder inga problem att öka uttaget från elnätet. Dock kan större uttagsökningar ta längre tid och kan i vissa fall även kräva åtgärder i överliggande elnät dvs regionnät och transmissionsnät.”
Källa: Systemanalys – Elkraftförsörjning i Västmanland